Fotografija preuzeta s portala prigorje.hr

Peradarstvo Bastalec dobilo halal certifikat

31. srpnja 2015.
Komentari isključeni
2.680 Pregleda

Peradarstvo Bastalec iz Blaškovca uspješno posluje dugih 45 godina i vrlo je poznato na hrvatskom tržištu. Uz njihovih 12 prodajnih mjesta na tržnicama u Zagrebu i okolnim gradovima, piletinu i druge proizvode pod imenom Bastalec često možete vidjeti na menijima poznatih restorana, hotela ili televizijskim kulinarskim emisijama. Obitelj Bastalec sprema se u 2015. godini na snažniji iskorak na nova tržišta pa su tim povodom pokrenuli dobivanje halal certifikata, a do kraja godine očekuju i dobivanje znaka “Izvorno hrvatsko”.

Halal certifikat za nas automatski znači širenje na istočno tržište i Aziju gdje pretežito obitava stanovništvo islamske vjeroispovijesti. Upravo pregovaramo s potencijalnim kupcima iz Turske koji uskoro stižu u Hrvatsku na dogovor.” – izjavio je Dalibor Bastalec i naglasio kako je ovaj certifikat potvrda visokog stupnja ispravnosti hrane i jedno je od najbrže rastućih tržišta u svijetu. Naime, halal proizvode masovno konzumiraju i nemuslimani pa tako oko 40 posto kupaca halal proizvoda u zapadnoj Europi čine zapravo kupci drugih vjeroispovijesti.

Fotografija preuzeta s portala prigorje.hr

Fotografija preuzeta s portala prigorje.hr

Halal certifikat predstavlja ukupnost karakteristika proizvoda ili usluga koje ispunjavaju atribute kvalitete te su kao takvi dopušteni potrošačima hrane islamske vjeroispovijesti. Taj certifikat označava proizvode koji ne sadržavaju sastojke koji su zabranjeni, kao što su svinjetina i alkohol. Cilj halal standarda je praćenje proizvoda od njive do stola, stoga postoje određeni zahtjevi prilikom nabave sirovina, prijema i skladištenja sirovine, proizvodnje te skladištenja i transporta gotovih proizvoda. U jezičnom, kulturološkom, vjerskom, tradicijskom i zdravstvenom kontekstu riječ halal znači dozvoljeno, a certifikat se može dobiti za različite vrste proizvoda i usluga poput hrane, lijekova, kozmetike, ugostiteljstva, bankarstva i drugog.

U Hrvatskoj je trenutno pedesetak tvrtki nositelja halal certifikata poput Podravke, Vindije, Paške sirane, Kraša, Purisa, Zvečeva i drugih te niz restorana i hotela poput Esplanade i Sheratona koji nude hranu uz ovaj certifikat. Peradarstvo Bastalec prva je tvrtka s našeg područja koja je uspješno implementirala navedene zahtjeve Centra za certificiranje halal kvalitete. [NK, Foto: Centar za certificiranje halal kvalitete]

(Tekst je preuzet s portala www.prigorje.hr)

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Komentari nisu dopušteni.