Zagrebačka županija proslavila svoj dan

17. srpnja 2015.
Komentari isključeni
2.448 Pregleda

Zagrebačka županija danas je proslavila svoj dan! Tim je povodom u hotelu Internacional svečanu sjednicu održala Skupština Zagrebačke županije, na kojoj su uz domaćine, na čelu s predsjednikom Skupštine, Draženom Bošnjakovićem i županom Stjepanom Kožićem, nazočili u ime hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, potpredsjednik Hrvatskog sabora, akademik Željko Rainer te brojni drugi ugledni gosti iz političkog, gospodarskog, društvenog i kulturnog života Zagrebačke županije i šire.

zupanija 1

Župan Kožić osvrnuo se na učinjeno u protekloj godini posebno zahvalivši gospodarstvenicima koji unatoč teškim ekonomskim prilikama ostvaruju dobre rezultate što Zagrebačku županiju svrstava među gospodarski najbrže rastuće i najstabilnije županije u Hrvatskoj.

Prema podacima Fine za 2014. godinu, poduzetnici su uspješnije poslovali u odnosu na prethodnu godinu te su povećali broj zaposlenih za 3,8 posto, ukupne prihode za 7,5 posto, ukupne rashode za 5,8 posto, dobit za 24,5 posto, smanjili gubitak za 22,6 posto te ostvarili neto dobit od 564,6 milijuna kuna“, izjavio je Kožić pojasnivši kako je izvoz roba poduzetnika na inozemna tržišta na razini države u 2014. godini porastao za 9,5 posto, a na razini Županije za 17,4 posto. Istaknuo je i kako je krajem 2014. godine bilo 15 posto manje nezaposlenih nego koncem 2013. godine, a s 30. lipnja 2015. godine broj nezaposlenih smanjen je za daljnjih 9 posto.

Župan je naveo je i brojne projekte domaćih i stranih investitora koji su završeni ili su pred završetkom te predstavio strateške EU projekte koji će utjecati na život svih stanovnika u Zagrebačkoj županiji.

Spomenut ću IKEA centar u Rugvici ukupne vrijednosti 100 milijuna eura. U tijeku je izgradnja pogona Plive u Savskom Marofu ukupne vrijednosti 100 milijuna dolara. Završena je prva faza izgradnje velikog proizvodnog pogona tvrtke Kralj Metala Alati ukupne vrijednosti 23 milijuna eura, a pri kraju je i druga faza ovog projekta. U listopadu prošle godine započela je izgradnja distributivno-logističkog centra RALU logistika ukupne vrijednosti 150 milijuna kuna koji će uskoro krenuti sa radom. Također, u ožujku ove godine otvoren je logistički centar tvrtke Kaufland u Jastrebarskom ukupne vrijednosti 75 milijuna eura. Prije nekoliko dana izdali smo i uporabnu dozvolu logističkom centru Lagermax u općini Luka, investiciji vrijednoj 90 milijuna kuna“, rekao je Kožić.

Zagrebačka županija ima velike potencijale, ponosni smo na bogatu povijest i sadašnjost u kojoj ostvarujemo dobre rezultate, jer naša županija je jedna od tri najuspješnije u Hrvatskoj – istaknuo je predsjednik Skupštine, Dražen Bošnjaković opisavši sadašnjost Županije s dvije riječi – stabilnost i odgovornost.

Zagrebačka županija jedna je od gospodarski i ekonomski najuspješnijih županija, a naši makroekonomski pokazatelji bilježe pozitivne trendove što je odraz i uspješne politike koju vodimo“, rekao je Bošnjaković te dodao da je županijski Proračun stabilan, bez dugova i zaduženja. „Trudit ćemo se stvarati još bolje uvjete i nastaviti s onim što radimo“, zaključio je Bošnjaković.

Kožić i Bošnjaković, između ostalih, zahvalili su svim hrvatskim braniteljima, posebno onima koji su život dali za Lijepu našu, jer bez njih ne bi bilo spomenutih uspjeha.

skupna

U ime hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović sve prisutne je pozdravio i iskrene čestitke prenio potpredsjednik Hrvatskog sabora, akademik Željko Rainer. Istaknuo je kako je Zagrebačka županija primjer da županije te lokalna uprava i samouprava imaju smisla što se u posljednje vrijeme često stavlja pod upitnik. “Živimo u vrijeme velikih izazova i trebamo im se prilagoditi, posebice kako bismo mlade zadržali u Hrvatskoj” – rekao je akademik Rainer te Zagrebačkoj županiji zaželio sve najbolje u daljnjem razvoju i radu.

U ime prisutnih župana nazočnima se obratio župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren. „Zagrebačka županija perjanica je lokalne i regionalne samouprave u Republici Hrvatskoj i generator razvoja našeg društva u cjelini. Kao takva svima može biti svojevrsni uzor“, rekao je Koren.

Na svečanoj sjednici podijeljena su javna priznanja Zagrebačke županije.

oslakovic

Među županijskim laureatima su i Samoborci Franjo Oslaković koji je sa svojim tradicijskim Medičarsko – svječarskim obrtom zaslužio Povelju Zagrebačke županije kao i direktor samoborske tvrtke Chromos Mato Palić.

palic

Povelja Zagrebačke županije dodijeljena je i Udruzi za promicanje kvalitete života osoba s posebnim potrebama „Ivančica“ iz Zaprešića, Bermesu d.o.o. iz Donje Pušće, zatim Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Brckovljani te umjetniku Vladimiru Gajskom iz Križa.

rimac

Nagradu za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu dobili su Rimac automobili d.o.o., u čije ime je nagradu preuzeo direktor prodaje Marko Pejković. Zatim Tamburaški orkestar glazbene škole Dugo Selo te prof. likovne umjetnosti u mirovini Dragutin Jančić, a Nagradu za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju Drvna industrija Rubinić d.o.o.

husar

U glazbenom dijelu svečanosti nastupili su Marija Husar Rimac, uz klavirsku pratnju maestra Saše Miočića te Zagorska klapa “Ptiček”.                  

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.