Najnovije

Ciljano po prostornom i urbanističkim planovima

17. srpnja 2015.
Komentari isključeni
1.830 Pregleda

Gradski vijećnici Svete Nedelje jednoglasno su jučer prihvatili ciljane, odnosno, kako je rekao izrađivač planova, urbanist Zoran Hebar, urgentne izmjene gradskog prostornog plana i dva urbanistička plana, Strmca, Orešja, Bestovja i Novaka, te Urbanističkog plana uređenja Svete Nedelje. Hebar je objasnio da se ovim izmjenama pokušalo uklopiti neke nedostajuće djelatnosti u razvoj grada. Tako će se osigurati novi prostor za reciklažno dvorište, zatim prostor za smještaj gradske komunalne tvrtke Svenkom, širenje gospodarske zone u Rakitju, stvaranje novih zona poslovne namjene i ubacivanje u planove legaliziranih objekata.

Inače, u gradsku je upravo stiglo oko 700 zahtjeva za proširenjem građevinskih zona, ali će njihovo rješavanje pričekati donošenje novog prostornog plana, usklađenog sa županijskim. S tim će se planom morati uskladiti i izgrađene i planirane prometnice kao i sva druga komunalna infrastruktura na području grada svete Nedelje. Cilj svega je – rekao je Zoran Hebar – zadovoljavanje javnog interesa gdje je god to moguće.

PRORAČUN VEĆI ZA 3,8 MILIJUNA KUNA

U raspravi o drugom ovogodišnjem rebalansu gradskog proračuna prihvaćeno je njegovo povećanje za 3,8 milijuna kuna, sa 87,3 na 91,1 milijun kuna. -Nismo osjetili pad prihoda u dosadašnjem dijelu godine – zadovoljno je istaknuo gradonačelnik Drago Prahin napomenuvši da se najviše sredstava ponovno prebacilo na gradnju i održavanje komunalne infrastrukture. Rasprava se pritom povela o gradnji parka u Brezju, preuređenju jezera Kipišće i budućem Poslovno-kulturnom centru koji još nema svoje konačno ime.

ZAKIPJELO OKO KIPIŠĆA

Park u Brezju bio je u izvornom proračunu samo naznačen u nekim osnovnim crtama, a ne i u detaljnom rješenju tako da se sada predviđenih 300 tisuća kuna odnosi na taj dio priče, a preostalih 485 tisuća kuna na uređenje i parkovno opremanje jezera Kipišće – objasnila je, odgovarajući na primjedbu Romane Semenić iz SDP-a pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Biserka Delač. -Uređenje Kipišća, kako pišu neke novine, ne košta 8 ili 9 milijuna kuna već između milijun i pol i 2 milijuna kuna u što ne ulazi obnova prometnice oko jezera jer je ona dio najvećeg gradskog naselja Strmca, a ne kompleksa preuređenog jezera koje ima svoju šetnicu – objasnio je gradonačelnik Drago Prahin. Njegov zamjenik Damir Halužan objasnio je da Grad ništa nije uložio u produbljenje i pročišćavanje jezera jer taj posao obavljaju Hrvatske vode, no kamen smutnje pritom je nastao oko činjenice može li se to smatrati njihovom donacijom Gradu ili bi i taj posao trebao biti prikazan u gradskom troškovniku oko preuređenja Kipišća. Dragu Prahina je pritom razljutila tvrdnja Ivice Vojvodića (HNS) o rasvjeti oko Kipišća, pa je ustvrdio da je u ovom slučaju riječ o običnim žaruljama dok su u “Vojvodićevim” Novakima, kako je naveo, u preuređenim ulicama Vojvodići, Videkovići i Loza, ugrađena kompletna nova i najmodernija led rasvjeta kakva postoji i u Ulici kralja Tomislava u Strrmcu jer je politika Grada takva da se tamo gdje se preuređuje cesta, preuredi i sva druga prateća komunalna opremljenost uz tu prometnicu.

NOVO MJESTO ZA KULTURU

Za poduzetničko-kulturni centar i reciklažno dvorište Grad je od Državne uprave za upravljanje državnom imovinom zatražio dodjelu zemljišta na novoj lokaciji, pa je uz to morao priložiti i lokacijsku dozvolu i promjenu prostornog plana – rekla je Biserka Delač. Gradonačelnik Prahin je dodao da se zbog svega što se dosad događalo s tim kulturnim centrom čiju su gradnju s postojećim idejnim rješenjem na lokaciji makadamskog parkirališta u centru grada vijećnici odbili, sada neće ništa raditi dok se ne riješi pitanje vlasništva zemljišta na novoj lokaciji da se ne bi nepotrebno potrošili novci. -To će biti partnerska investicija za koju imamo tek predstudiju – naglasio je Prahin – dodavši da je ovo što se piše po novinama da gradnja već počinje, u funkciji neke druge politike.

3 (1024 x 768)

Nakon rebalansa proračuna svetonedeljsko je vijeće izglasalo i komunalnih, kulturnih, sportskih i socijalnih programa. U gradnju komunalne infrastrukture u Svetoj Nedelji ove će se godine uložiti nešto više od 13 milijuna kuna, a u održavanje postojeće nešto manje od 13 milijuna kuna. Programi u kulturi “teški” su 4,7 milijuna kuna, sportski program 3,85 milijuna kuna, a javne potrebe u socijalnoj skrvi raspoređene su prema djelatnostima i udrugama.

Uza sve to Drago Prahin je napomenuo da će Grad na ime penala za kašnjenje u izgradnji Sportske dvorane izvođača radova teretiti s 930 tisuća kuna.

OTPAD ČEKA NOVOG KONCESIONARA

Gradsko vijeće Svete Nedelje izglasalo je i Odluku o načinu pružanja javnih usluga prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada sukladno europskim direktivama i hrvatskoj zakonskoj regulativi koja u toj oblasti nije još do kraja uređena jer nije donesena uredba o komunalnom otpadu. Uglavnom – obrazložila je pročelnica Delač – jedna od novosti uvođenje je kante manjeg volumena, od 80 litara za kućanstava te spremnika za bio otpad. Ova odluka ujedno je i preduvjet za raspisivanje nove koncesije za obavljanje usluge zbrinjavanja otpada u Gradu Svetoj Nedelji jer sadašnjem koncesionaru, tvrtki Eko-flor plus istječe koncesijski ugovor.

4 (1024 x 768)

Biserka Delač je upozorila da bi s novom koncesijom moglo doći i do povećanja cijena u toj oblasti s obzirom na volumen spremnika i broj odvoza, pa će Grad maksimalno paziti da koncesiju raspiše na način da se to u većoj mjeri pokuša izbjeći. Konačni cilj svega je, kao i drugdje, smanjenje ukupne količine otpada, a puna primjena mjera u toj komunalnoj djelatnosti trebala bi stupiti na snagu 31. prosinca 2016.

GOSPODARSKI INTERES ZA DVORAC ERDÖDY

Svetonedeljsko vijeće imenovalo je stručno povjerenstvo za dodjelu koncesije za gospodarsko korištenje dvorca Erdödy u Kerestincu s obzirom na dva postojeća zainteresirana investitora. Vijećnici su gradonačelniku Prahinu dali suglasnost da potpiše Sporazum za, pojednostavljeno rečeno, uvođenje brzog interneta, odnosno sufinanciranje razvoja širokopojasne telekomunikacijske infrastrukture u područjima gdje operateri nemaju komercijalni interes za ulaganje. To je program koji provodi Zagrebačka županija na cijelom svom području, financira se iz EU fondova, a Grad Sveta Nedelja – naglasio je gradonačelnik Prahin – njegov je nositelj na području Samobora, Svete Nedelje i Stupnika. Najveći mogući iznos sufinanciranja za Grad Svetu Nedelju iznosit će 74 tisuće kuna.

AKTUALNA PITANJA

Zasjedanje svetonedeljskih vijećnika održano je u Vijećnici broj 2 jer su u tijeku završni radovi na energetskom preuređenju zgrade gradske uprave, a samo je taj potkrovni prostor zadržao u ovim vrućim danima klimatski uređaj.
Započelo je aktualnim satom, a u postavljanju pitanja sudjelovalo je samo 5 vijećnika. Vladajuća većina se zbog opsežnog dnevnog reda od 16 izvornih i 4 pridodane točke, ovaj put suzdržala od sudjelovanja u “aktualcu”.

6 (1024 x 768)

Dario Zurovec (nezavisni) zatražio je da se pošodra cesta iz Ladovića prema Maloj Gorici što će biti učinjeno, a asfaltiranje se može očekivati tek kada se tamo priširi gradsko groblje. Zurovec je htio čuti i očitovanje gradonačelnika o prosvjedu stanovnika Ulica Padež u Svetoj Nedelji, koji je rekao da je to ulica kao i svaka druga, da je tamo donedavno bilo puno bespravne izgradnje koja je sada legalizirana te da će uređenje ceste i izgradnja nedostajućeg vodovoda i kanalizacije uslijediti 2016. ili 2017. godine. Problem stanovnika te ulice s doseljenim Romima moraju rješavati druge službe poput sanitarne inspekcije i Policije – rekao je Prahin napomenuvši da su već i triput uredovale.

Romana Semenić (SDP) potaknula je rješavanje mogućeg proširenja Ulice Petra Preradovića u središtu Svete Nedelje, koje bi se žurno trebalo riješiti s novim vlasnikom parcele koji ju je, uz naknadu, spreman ustupiti kako bi u tu ulicu mogli ulaziti i kamioni za odvoz otpada, vatrogasci i druge srodne službe s većim vozilima.

Ivica Vojvodić (HNS) ustvrdio je da bi vijećnici za ovakve sjednice sa zahtjevnim temama, radi bolje pripreme materijale trebali dobiti pravovremeno, a nikako ne na samoj sjednici, a Ivica Matošević (HSLS) potenciorao je problem prijevoza mlađih školaraca iz Brezja do škole u Rakitju gdje koriste mogućnost dnevnog boravka, pa zato ne idu u matičnu školu kojoj bi mjesno i pripadali. -Riješit ćemo to osposobljavanjem oko kilometra i pol poljskog puta preko Markovića u Novakima jer teško možemo očekivati da će Županija, u čijoj je to nadležnosti, odobriti taj prijevoz – odgovorio je vijećniku gradonačelnik.

Mario Čižmešija (SDP) zatražio je da se komunalnom koncesionaru Vrančiću zadaju striktniji rokovi za završetak radova na prometnicama.

ZDENKO ŠEKETA NOVI VIJEĆNIK

11737978_10153048144155095_3036208930353518390_n (1024 x 765)

Na početku sjednice, umjesto iznenada preminulog vijećnika Josipa Raguža, za novog je vijećnika prisegnuo Zdenko Šeketa s liste nezavisne skupine birača. Na kraju zasjedanja, stranačkim dogovorom dvojicu dosadašnjih potpredsjednika Vijeća, Zdravka Bakulu i Marijana Habljaka, na tim su dužnostima zamijenili Freddy Burić i Marijan Vojvodić.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.