Susret, druženje, pa izložba

15. srpnja 2015.
Komentari isključeni
1.893 Pregleda

Susret i druženje, a ne izložba – to bi otprilike bila poanta sinoćnjeg okupljanja likovnih umjetnika 4 ogranka Matice hrvatske, samoborskog, svetonedeljskog, zaprešićkog i delničkog na trećem po redu “Susretu u zajedništvu” na kojem su slikari i kipari što djeluju u okviru Matice hrvatske sjedinili svoje radove ne bi li pokazali dosege svog talenta, marljivosti i ustrajnosti. Ideja je to zaprešićkog kipara Dragutina Grgasa Belog, koju je prihvatio samoborski slikar Željko Nemec i drugi njihovi kolege iz obližnjih matičinih ogranakatei pod zajedničkim nazivnikom “Susreti” organizirali izložbe u Svetoj Nedelji i Zaprešiću, a na ovoj trećoj, samoborskoj, pridružio im se i ogranak iz Delnica. Iako će netko reći da je čak i većina tih umjetničkih djela već jednaput, a možda i više puta viđena, maksima “susreti i druženje” ukazat će na pravu nakanu ovog izložbenog projekta.

5 (1024 x 768)

I dok je na svetonedeljskoj i zaprešićkoj izložbi svoje slikarsko i kiparsko majstorstvo pokazalo po 10-ak autora, sinoć je u maloj dvorani Galerije Prica u Samoboru prezentiran rad 22 umjetnika. Sve okupljene pozdravili su predstavnici svih ogranaka, uime samoborske Matice Lada Lokmer, svetonedeljske Zdenka Resar, zaprešićke Petra Katarinčić te delničke Nives Marijanović. Svoj stvaralački doprinos ovoj ljetnoj izložbi dali su Samoborci Grozdana Korpar, Tanja Antolin, Milan Kuhar, Đurđica Debogović, Nevenka Miklenić, Željko Nemec, Vlado Gvozdanović i Snježana Zakanja Radovanić. Iz Svete Nedelje stigli su radovi Jasminke Banušić, Đure Kenfelje, Biserke Jajić, Zdenke Resar i Petra Ujevića. Zaprešić se prezentira stvaralaštvom Luke Čačića, Slavka Bratića, Tomislava Tomića, Jadranka Lopatića, Stjepana Bajle, Drage Jančića, Ivana Čede Ostreša i Dragutina Grgasa Belog. Svima njima skormno su se pridružile i Delnice samo s jednim, ali vrhunskim majstorom, možda i slikarskom perjanicom na ovoj izložbi, Grgom Marijanovićem.

4 (1024 x 768)

-Matica Hrvatska nije udruga već stoljetna hrvatske institucija čiji se značaj ogleda i u ovim radovima – istaknuo je voditelj Likovnog odjela Matice hrvatske u Samoboru Željko Nemec dodavši da svatko od likovnjaka koji ovdje izlaže zaslužuje monografiju, a za ovu izložbu nije se, zbog nedostatka novca, uspjelo izdati ni katalog. Nakon Nemecova traktata o slikarskom i kiparskom stvaralaštvu odabranih Samoboraca, Svetonedeljčana, Zaprešićana i jednog Delničana, izložbu je otvorila zamjenica samoborskog gradonačelnika Sanja Horvat Iveković. Glazbeni uvodničari u otvorenje izložbe bili su gitarist Vladimir Šimunov i violinist Ivan Mužanić.

3 (1024 x 768)

Ovaj kaleidoskop raznolikosti pristupa i tehnika u umjetničkom stvaralaštvu moći će se razgledati do 26. srpnja.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.