Veliki Kozjak – priprava planinara za ljetni kamp

7. srpnja 2015.
Komentari isključeni
1.180 Pregleda

Članovi i prijatelji Hrvatskog planinarskog društva svetog Patrika uputili su se minulog vikenda na Velebit. Cilj je bio uspon na Veliki Kozjak, koji je prema obliku jedan od najslikovitijih i najatraktivnijih velebitskih vrhova, ali je ostao izvan granica nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Stijene Kozjaka privlače pogled izdaleka, a najljepše se vide s Velikog Lubenovca, upotpunjujući ljepotu te kotline. Veliki Kozjak zanimljiv je i za penjače te je u njemu izvedeno nekoliko desetaka smjerova raznih težina.

Pješačenje planinara započelo je s ceste koja vodi prema Štirovači, a do Velikog Kozjaka staza je markirana u sjeni stoljetnih stabala. Pred sam kraj uspona staza prolazi kroz klekovinu i stijenje. Pogled s Velikog Kozjaka, sa 1629 metara, fascinantan je pa se svud naokolo vide vrhunci, stoljetne šume i u daljini čitava Gacka dolina. Sudionici, njih 50-ak, uživali su u lijepom sunčanom danu, druženju, novim pogledima.

1 (1024 x 370)

Bila je ovo priprava planinara za tradicionalni ljetni kamp koji se od sljedećeg ponedjeljka održava na Velebitu te za kamp u Nacionalnom svetištu svetoga Josipa.

Na povratku kući zastali su u sirani u Krasnom i svetištu Majke Božje iznad Krasna.

Radovan Librić

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.