Najnovije
Online edukacija za male iznajmljivače (2. lipnja 2020. 16:03)
Isključenja struje 3 . i 4. lipnja (2. lipnja 2020. 11:22)
Isplata mirovina od 8. lipnja (2. lipnja 2020. 09:26)
O nastavi u vrijeme koronavirusa (1. lipnja 2020. 14:45)
Dan rijeke Save (1. lipnja 2020. 09:33)
Isključenja struje 1. i 2. lipnja (1. lipnja 2020. 08:29)
Lipanjska akcija darivanja krvi! (30. svibnja 2020. 13:25)

100 godina Price – monografija, izložbe i simpozij

23. lipnja 2015.
Komentari isključeni
2.866 Pregleda

U Galeriji Prica prijepodne je upriličeno predstavljanje programa obilježbe 100. godišnjice rođenja velikog hrvatskog slikara Zlatka Price, koja će se odvijati tijekom sljedeće godine u Samoboru, Pečuhu, Zagrebu i u još nekim zainteresiranim gradovima u državama našeg okruženja. O tome su danas govorili upraviteljica Zaklade Marica Jelenić, povjesničari umjetnosti Nikolina Šimunović i Nikola Albaneže, iz Pečuha Jozsef Hari i Jöne Ujvari, a uime Grada Samobora zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković.

3 (1024 x 1550)

Okosnica obilježbe bit će izdavanje velike monografije o Pricinom životu, radu i djelu, koju na 500-tinjak stranica priprema Zaklada Zlatko i Vesna Prica. Momografija će izaći i na 4 jezika, hrvatskom, mađarskom, engleskom i njemačkom te u sažetku na talijanskom. Kako je rekao Nikola Albaneže – u središtu ovog projekt djelo je velikog slikara stvoreno specifičnim likovnim jezikom sa željom da ga se dalje istražuje, te evidentiranje njegova cjelokupnog opusa što će pridonijeti novom umjetničkom, ali i tržišnom vrednovanju stvaralaštva Zlatka Price. U monografiji će se naći prikaz i analiza važnosti opusa Zlatka Price unutar jugoslavenske i hrvatske scene, Zlatko Prica u europskom kontekstu, društveno-povijesni, umjetnički i nacionalno-kulturološki osvrt na Pricu i Pečuh te njegov podroban životopis i sjećanja suvremenika na slikara.

6 (1024 x 499)

Neka od tih sjećanja na svoje susrete sa Zlatkom Pricom, puna dojmova, iznio je na ovoj press-konferenciji Jenö Ujvari, koji se s majstorom Pricom prvi put susreo prije 27 godina u Samoboru i odmah su se prepoznali kao srodne duše. -U Pečuhu i danas živi između 7 i 8 tisuća Hrvata kojima treba približiti djelo slikara Price – rekao je Ujvari.

5 (1024 x 683)

Monografija će obuhvatiti i neka Pricina dosad nepoznata ili manje poznata djela, slike, grafike, javne radove, vitraje i druge uratke na koje se naišlo u njezinoj pripremi. Posebno su zanimljivi ti javni radovi velikih dimenzija koji se nalaze u prostorijama današnjeg Ministarstva turizma u popularnoj “kockici” u Zagrebu, pa u Ministarstvu obrane i njegovoj Galeriji Zvonimir te u hotelskom kompleksu Ad Turres u Crikvenici. Zbog toga je uspostavljena suradnja s oko 140 institucija u zemlji i inozemstvu u potrazi za još neistraženom Pricinom ostavštinom, a preko Večernjeg lista na suradnju su pozvani i građani – rekla je kustosica Galerije Prica Nikolina Šimunović. U tom terenskom istraživanju posebno bi dragocjeni bili Pricini rani radovi, nakon završetka akademije, s izrazito naglašenom crtačkom perfekcijom skladno nadopunjenom bojom, ali i sve ono što je nastajalo u “Samoborskom ciklusu”, Plodovima zemlje”, “Ljudima i plodovima”, “Anatomiji prirode”, “Tarskom ciklusu” i “Opatijskim kišobranima”. Procjenjuje se da je Zlatko Prica za svog života stvorio oko dvije tisuće likovnih djela.

4 (1024 x 1375)

Središnji dio proslave Pricina stotog rodjendana bit će dogodine u svibnju s promocijom monografije i retrospektivnom izložbom u Samoboru i Zagrebu, u srpnju i kolovozu u Rijeci i Taru, a u rujnu i studenom u Pečuhu i Budimpešti. U drugim, većim i manjim hrvatskim gradovima bit će organizirane manje izložbe, ovisno o dostupnom galerijskom prostoru.

7 (1024 x 579)

-U Pečuhu se, između hrvatske gimnazije, novog hrvatskog konzulata i zgrade hrvatskog kazališta traži prostor i za stalni postav Pricinih djela – rekao je Jozsef Hari. Pečuh će, kao i Samobor, u proslavu godišnjice uključiti likovno nadarenu djecu viših razreda osnovne škole od kojih će oni s najbolje ocijenjenim radovima postati sudionicima likovne kolonije u Taru u Istri, koju unatrag osam godina uspješno organizira Zaklada. Za njezino još uspješnije funkcioniranje Pečušani će se, pak, pobrinuti organizacijom bala u sklopu restrospektivne izložbe gdje bi se prikupljale donacije za nastavak rada Zaklade.

8 (1024 x 1277)

U pripremi je i znanstveni simpozij u rujnu sljedeće godine s ciljem valorizacije stvaralaštva i značaja Zlatka Price unutar umjetničkog i nacionalno-kulturološkog okvira. Projekt “100 godina Price” nastavit će se i u 2017. godini izložbama i drugim događanjima u Italiji i Njemačkoj.

9 (1024 x 683)

Zaklada Zlatko i Vesna Prica procijenila je vrijednost ovog svog projekta na 300 tisuća kuna, a realizirat će ga u suradnji s relevantnim kulturnim institucijama u Hrvatskoj i Mađarskoj, gradovima Samoborom i Pečuhom te Pučkim otvorenim učilištem Samobor i Galerijom Prica. -Ovim projektom – naglasila je na kraju press-konferencije Sanja Horvat Iveković – prikazuje se sve bogatstvo koje imamo u djelima Zlatka Price i zato je ova promocija iznimno važna. Vodstvu zaklade zahvalila je na ustrajnom 10-godišnjem radu.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.