Najnovije
Online edukacija za male iznajmljivače (2. lipnja 2020. 16:03)
Isključenja struje 3 . i 4. lipnja (2. lipnja 2020. 11:22)
Isplata mirovina od 8. lipnja (2. lipnja 2020. 09:26)
O nastavi u vrijeme koronavirusa (1. lipnja 2020. 14:45)
Dan rijeke Save (1. lipnja 2020. 09:33)
Isključenja struje 1. i 2. lipnja (1. lipnja 2020. 08:29)
Lipanjska akcija darivanja krvi! (30. svibnja 2020. 13:25)

Odrazi svetog Martina u Taru

9. lipnja 2015.
Komentari isključeni
1.900 Pregleda

Zaklada Zlatko i Vesna Prica održala je tijekom proteklog tjedna 7. po redu umjetničku likovnu koloniju za učenike gradova osnivača Zaklade – Samobora i Pečuha te domaćina, općine Tar-Vabriga u Istri, u blizini Poreča. Učenici su boravili u kući našeg velikog slikara Zlatka Price kojom upravlja Zaklada. Jedan od ciljeva djelovanja Zaklade je organizacija likovnih kolonija hrvatskih i mađarskih likovnih umjetnika i kroz umjetnost povezivanje dvaju naroda. Uz akademske slikare, jedna osmodnevna kolonija organizira se i za likovno nadarene učenike koji tako upoznaju svoje vršnjake, nove krajeve, slikara Pricu te prelijepu Istru u kojoj je veliki umjetnik stvarao svoj znameniti Tarski ciklus i na poseban način ulaze u svijet likovne umjetnosti.

Ovogodišnja kolonija bila je posvećena Svetom Martinu, svecu koji povezuje mnoge gradove i mjesta Europe, a u Hrvatskoj i Mađarskoj kroz pokret “Stopa svetog Martina” čiji je član i općina Tar-Vabriga. Povod za sve bilo je i 1700 godina od svečeva rođenja.

Uvodnu prezentaciju o životu ovog osebujnog sveca održala je voditeljica radionica, profesorica Nevenka Miklenić. Zanimljiv životopis sveca, posjet župnoj crkvi i kapeli Svetog Martina u Taru i ostalim zanimljivim lokacijama, učenicima su bili inspiracija za kreativna ostvarenja. Lik svetog Martina kao socijalno osjetljive osobe i danas je vrlo aktualan, a socijalna osjetljivost i briga za siromšne odlike su svetog Martina radi kojih je postao zaštitnik brojnih udruženja i profesija. Svoje impresije učenici su izrazli u originalnim umjetničkim ostvarenjima xsilografije i umjetničke fotografije.

Na koloniji su sudjelovale četiri učenice iz Pečuha sa svojim voditeljicama, petero učenika iz Tara, a iz Samobora učenici 8. razreda Osnovne škole Samobor: Majda Dostal i Jan Marton te iz Osnovne škole Mihaela Šiloboda iz Svetog Martina pod Okićem: osmaš Karlo Tomašković i šestaš Luka Burić, što je još jedna podudarnost i poveznica s temom kolonije.

tar3 (1024 x 768)

Kroz radionice učenici prakticiraju nove umjetničke tehnike te upoznaju tisućljetnu baštinu, kulturu i krajolik Poreštine. Tehnike stvaranja su xsilografija, odnsono drvorez i umjetnička fotografija, a voditelji radionica su samoborski likovni pedagozi, stalna voditeljica Nevenka Miklenić iz škole Bogumila Tonija i Slaven Jurić iz škole Samobor.

Potporu provedbi kolonije daju općina Tar-Vabriga, Osnovna škola Tar-Vabriga, općinska turistička zajednica i Zajednica Talijana u čijem prostoru je u subotu, 6. lipnja, postavljena i završna izložba učeničkih radova. Svim sudionicima i podupirateljima na izložbi su uručene prigodne spomenice za čije je likovno rješenje odabran rad Majde Dostal iz Osnovne škole Samobor.

Na početku svečanosti minutom šutnje odana je počast nedavno preminulom umjetniku – dosadašnjem voditelju likovne kolonije učenika i prijatelju Tara, Milanu Generaliću. Izložbu je otvorio načelnik općine Tar-Vabriga, Nivio Stojnić koji je vrlo emotivno govorio o prijateljstvu i suradnji s Milanom Generalićem.

Prijevoz samoborskih sudionika omogućila je školskim kombijem Osnova škola Mihaela Šiloboda.

Rastanak s Tarom i novim prijateljima donio je sjetne tonove, no ipak je prevladala radost radi povratka domovima i zadovoljstva doživljenim. Osam dana boravka obilovalo je brojnim aktivnostima, radionicama i novim likovnim iskustvima, druženjima s mađarskim i tarskim učenicima, potragom za zadanim fotografskim motivima, kupanjem na bazenu kampa Lantrena, demonstracijom „kamere obskure“, razgledavanjem Poreča i spilje Baredine.

Marica Jelenić

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.