Vlada RH: Promjena plana u gospodarenju otpadom preduvjet je za sufinanciranje iz EU fondova

29. travnja 2015.
Komentari isključeni
1.376 Pregleda

Na jučerašnju press-konferenciju u Zagrebačkoj županiji u vezi s pretvaranjem Županijskog centra za gospodarenje otpadom u regionalni i prozivanje Vlade Republike Hrvatske da tim nametanjem novog rješenja Županiju u rješavnju te osjetljive problematike vraća 8 godina unatarg, brzo je stigla i Vladina reakcija, koju prenosimo u cijelosti:

Vlada Republike Hrvatske donijela je izmjene Plana gospodarenja otpadom kojima se ne određuje ni broj, niti lokacije centara za gospodarenje otpadom nego se propisuje da Studija izvedivosti razmotri sve moguće opcije i da se na temelju toga izabere najprihvatljivije rješenje – ono koje jamči najnižu cijenu za građane i do kojega je došlo izradom detaljnih studija jer je to preduvjet za sufinanciranje iz EU fondova. Prema smjernicama Europske unije postrojenja za gospodarenje otpadom ne projektiraju se prema administrativnim granicama, već prema nužnom kapacitetu. To je, dakle, uvjet za prihvaćanje navedenih objekata za financiranje putem europskih fondova.

Izmjenama Plana, županijama, gradovima i općinama omogućuje se veće sufinanciranje izgradnje centara za gospodarenje otpasom iz EU fondova i nacionalnog Fonda za zaštitu okoliša – do 90 posto sufinanciranja projekta, dok je dosadašnji Plan predviđao udjele u sufinanciranju europskim i sredstvima Fonda od 40 do 80 posto, a ostatak iznosa trebale su osigurati jedinice lokalne samouprave.

Ako Zagrebačka županija želi 90 posto nepovratnih sredstava onda projekt mora pripremiti prema pravilima EU-a i mora Studijom dokazati da su razmotrene sve opcije i da je izabrana najbolja. S obzirom na to da Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost financira izradu Studije izvedivosti sa 100 posto iznosa, imamo pravo očekivati da se Studija napravi prema smjernicama Europske unije.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

  1. Avatar

    E ti EU fondovi. U njima je rješenje za sve probleme svih lijenčina ovog dijela svijeta.