Svenkom preuzima od Komunalca upravljanje svetonedeljskim grobljem

29. travnja 2015.
Komentari isključeni
4.218 Pregleda

Svetonedeljska gradska komunalna tvrtka Svenkom od petka, 1. svibnja, u cijelosti će od samoborskog Komunalca preuzeti upravljanje grobljem u Svetoj Nedelji. Odluku o tome jučer je donijelo Gradsko vijeće susjednog grada, a vijećnici su dodatne informacije dobili od zamjenika gradonačelnika Damira Halužana i direktora Svenkoma Dalibora Jakopca.

12 (1024 x 768)

Primopredaja između Komunalca i Svekoma održat će se sutra, a Damir Halužan je zahvalio Gradu Samoboru i Komunalcu na kooperativnosti u tom dijelu posla i obučavanju i upućivanju u posao Svenkomovih djelatnika. Stanovnicima Svete Nedelje Halužan je obećao bolju i kvaliteteniju uslugu u budućnosti s obzirom na to da su često morali čekati da Komunalac završi svoje pogrebne poslove na samoborskom području koje mu je bilo prioritet.
Svenkom je prije 3 tjedna zaposlio 5 grobara i nadgrobara, a u tvrtki, uz direktora i administrativca, radi i 7 tzv. “zelenih”, koji se brinu o održavanju zelenih površina, a Svenkom ih je kao zaposlenike preuzeo od Grada Svete Nedelje. -U mrtvačnici na svetonedeljskom groblju ugrađena je rashladna komora, uređuje se javni WC na groblju, uskoro će se urediti i ograda, uvest će se cjelodnevno dežurstvo, a groblje će se odsad noću zaključavati – rekao je Dalibor Jakopec. Direktor Svenkoma još je rekao da će tvrtka od početka grobljem upravljati i uz potpuno novi softver, a nabavit će i poseban kontejner uz pomoću kojega će se lakše obavljati ukopi pokojnika.

11 (1024 x 768)

Sjedište Svenkoma je na Trgu Ante Starčevića, a skladišni prostor u starom Stočaru u Kerestincu. Tamo će se urediti i izložbeni prostor pogrebne opreme – najavio je Dalibor Jakopec – napomenuvši da većina korisnika danas takvu opremu naručuju kataloški. Pogrebna djelatnost ove tvrtke trebala bi funkcionirati na principu samoodrživosti, odnosno bez pomoći iz gradskog proračuna.

8 (1024 x 768)

Samoborski Komunalac će s ovim preuzimanje izgubiti i dio dosadašnjeg prihoda što će morati nadoknaditi na neki drugi način.

UREĐENJE KIPIŠĆA BLIŽI SE KRAJU

Nakon samo “pola sata” isključivo komunalnog aktualnog sata na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Svete Nedelje, vijećnici su prihvatili izvješće o radu ureda gradonačelnika Drage Prahina u drugoj polovici prošle godine. Kratka rasprava pritom se vodila o preuređenju jezera i okoliša jezera Kipišće u Strmcu. Potaknuo ju je novoosnovani klub nezavisnih i stranačkih vijećnika u svetonedeljskom gradskom vijeću koji čine Ivica Vojvodić iz HNS-a te Dario Zurovec, koji je nedavno napustio HDZ i Ivica Matošević, koji je izašao iz članstva u SDP-u. Prema riječima gradonačelnika Drage Prahina Kipišće bi trebalo biti privedeno svrsi do kraja svibnja ove godine. -To što se negdje dugo radi ne znači da se i puno troši – rekao je Prahin – zaključivši da će cijeli posao koštati upola manje od plana, milijun umjesto planirana 2 milijuna kuna.

6 (757 x 568)

Drago Prahin je ujedno istaknuo da je stanje u gradskom proračunu Svete Nedelje stabilno i na razini istog razdoblja prošle godine što ukazuje na to da se porezne reforme u oblasti prihoda od poreza na dohodak nisu zasad negativno odrazile na poslovanje Grada Svete Nedelje. -No, rekao je Prahin – pričekat ćemo još 3 mjeseca ne bismo li dobili jasniju sliku tih novih poreznih kretanja i prihoda koji su s njima u vezi.

25 GRADSKIH NAGRADA

Unatoč prijeporima među gradskim vijećnicima oko predloženih kandidata za javna priznanja Grada Svete Nedelje u ovoj godini, koja će biti dodijeljena potkraj svibnja na svečanoj sjednici Vijeća u povodu Dana grada, Vijeće je izglasalo sve predložene kandidate za predviđene nagrade. Tako će počasnim građaninom Svete Nedelje biti proglašen vlasnik tvrtke Medical Intertrade Radwan Joukhadar, a Nagrada za životno djelo bit će dodijeljena Marici Rudolf. Uz te najvažnije gradske nagrade, pojedincima, tvrtkama i udrugama bit će dodijeljeno još 11 godišnjih nagrada Grada te 12 posebnih zahvalnica.

9 (1024 x 768)

Kao i lani, većina primjedbi odnosila se na nepostojanje jasnih kriterija za dodjelu nagrada i na potrebu da nagrade budu rangirane prema značaju. Zbog toga je predsjednica Odbora za dodjelu javnih priznanja Romana Semenić još lani podnijela ostavku na mjesto predsjednice, a sada je istupila i iz članstva ovog odbora.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.