Kako se oduprijeti Cyber nasilju?

29. travnja 2015.
Komentari isključeni
1.275 Pregleda

“Djeca tranzicije” dokumentarni je film koji je jučer u samoborskom kinu odgledalo 100-tinjak roditelja učenika sedmih i osmih razreda osnovnih škola Samobor i Bogumila Tonija. Prikazan je u sklopu tribine s temom sprečavanja vršnjačkog nasilja, poglavito “cyberbullyinga”, koje je opasnije od klasičnog nasilja i u kojemu su djeca ranjivija, a nasilnici slobodniji u svojim postupcima jer nema izravnog kontakta sa žrtvom “licem u lice”.

3 (1024 x 768)

Poruka filma bila je i više nego jasna i morala je doprijeti i do svijesti roditelja, ali i djece jer je dan prije i za njih upriličena projekcija istog filma, uz razgovor sa srednjoškolcima na tu temu.

5 (1024 x 768)

Roditeljima, kojih, nažalost, nije bilo puno, o opasnostima od prekomjernog i nekontroliranog korištenja interneta kod njihove djece, svoja su zapažanja iznijele i pomoć ponudile djelatnica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba Tamara Gojković i ravnateljica Centra za socijalnu skrb Samobor Nataša Koražija. Preko društvene mreže Facebook djeca često primaju prijetnje, seksualne ponude, poruke mržnje, doživljavaju provale u svoj profil i slično, ne znajući tko ih zapravo na taj način ugrožava – upozorile su Gojković i Koražija te ukazale roditeljima kako bi zbog takvih situacija morali pravodobno pomoći svojoj djeci. -U interesu nam je svima da se naša djeca ne osjećaju loše i da ih takvo nasilje ne odvede u nepromišljene poteze – rekle su socijalne radnice, a roditelje su uputile da potraže brošure na internetu koje će im pomoći u komunikaciji s njihovom djecom.

4 (1024 x 768)

-Nažalost – zaključile su na kraju Gojković i Koražija – nisu samo djeca u tranziciji, već i cijele obitelji, pa i to često otežava ovakve situacije.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.