Vatrogasna bitka s poplavama u 2014.

24. travnja 2015.
Komentari isključeni
1.431 Pregleda

Uobičajena izvješća za prošlu i planovi za ovu godinu obilježili su večeras tijek redovite skupštine sjednice Vatrogasne zajednice grada Samobora, kojoj su u Hotelu Lavica nazočila 42 od 45 skupštinara. Sjednicu je vodio predsjednik Željko Koščica. Zajednica od večeras ima i svoj novi statut usklađen s izmijenjenom zakonskom regulativom, a imenovala je i počasnog tajnika. To je svojim zaslugama za samoborsko vatrogastvo u cjelini zavrijedio Boris Bogolin, koji zbog bolesti nije mogao biti na ovoj skupštini.

Izvješće o lanjskom radu zapovjednika Vatrogasne zajednice Mladena Žitkovića ponovno je ukazalo na smanjenje požarnih, a povećanje raznih tehničkih intervencija. Ukupno ih je u 2014. godini bilo 387, od čega na profesionalnu postrojbu otpada 318, na sva društva 69, a na zajednička djelovanja 31 intervencija. Požar se gasio 59 puta, od čega su 3 veća požara zabilježena na stambenim, a 2 na gospodarskim objektima. Na otvorenom prostoru gorjelo je samo 22 puta.

4 (1024 x 768)

Od 251 tehničke intervencije najviše ih je bilo na uklanjanju raznih prepreka, 147. To su uklanjanja palih stabala, ispumpavanja vode s prometnica, dvorišta i podruma te skidanje leda i snijega s krovova. Najveću bitku vatrogasci su vodili s obilnim snijegom koji je pao između 24. i 26. siječnja, zatim, u dva navrata, s obilnim kišama, 1. rujna i od 13. do 15. rujna te s olujnim vjetrom koji je puhao 22. listopada 2014.

Na sve te intervencije utrošeno je 1060 sati rada u čemu je, kao se sve zbroji, sudjelovalo 459 vatrogasaca sa 124 vozila. Najviše intervencija imala su tzv. stožerna društva, Samobor 41, Bregana 17, Rude 12 i Galgovo 11 intervencija. DVD Samobor prevezao je prošle godine i 427 cisterni pitke vode dijelu stanovništva koje nema vodovod.

3 (1024 x 768)

Brojno je bilo i gradsko izaslanstvo na ovoj skupštini, Krešo Beljak, Branimir Šiljak, Sanja Horvat Iveković, Hrvoje Frankić i Krunoslav Znika. Grad Samobor, za ovog i prošlog mandata gradske vlasti, čulo se na kraju skupštine, sustavno ulaže proračunska sredstva u rad Zajednice, Javne vatrogasne postrojbe i 19 dobrovoljnih društava. Tako je bilo i lani, kada su sredstvima za redovitu djelatnost u iznosu od 850 tisuća kuna, pridodana i namjenska sredstva, pa je nabavljena oprema vrijedna 180 tisuća kuna te kombi bozilo za DVD Grdanjce vrijedno 190 tisuća kuna. Izdvojeno je i 150 tisuća kuna za uređenje vatrogasnih domova u Manjoj Vasi, Bobovici, Rudama, Galgovu, Molvicama i Petkovom Bregu.

O tome na što se unutar Zajednice potrošilo 1,4 milijuna lanjskih prihoda izvijestio je njezin tajnik Renato Hribar. Pozdrave kolegama uputili su na kraju svi gosti, predstavnici županijske te nekoliko gradskih vatrogasnih zajednica iz okruženja.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.