Knjižničarska škola kajkavskog za nekajkavce

24. travnja 2015.
Komentari isključeni
1.630 Pregleda

Odjel za odrasle Gradske knjižnice svojim je članovima i sugrađanima sinoć pripremio pravi mali spektakl za Noć knjige.

3 (1024 x 1820)

Već od 20 sati u prostorijama knjižnice, ali i ispred nje, svi su posjetitelji mogli pronaći nešto za sebe. One koji su se u to doba našli u blizini Knjižnice, zaustavile su knjižničarske “policajke” čiji je zadatak bio to da svaki posjetitelj kući ponese besplatan primjerak knjige između mnoštva ponuđenih uz vanjske izloge. Od 20 sati i 30 minuta svi zainteresirani mogli su, također besplatno, produljiti svoje članstvo ili se, pak učlaniti, u knjižnicu.

6 (1024 x 576)

Osim simpatičnih knjižničarki i knjižničara, goste je zabavljao Mali kućni bend u sastavu Svan Hlača, Marko Rušnov i Kristijan Jurčić.

5 (1024 x 576)

No, pravi spektakl počeo je nešto kasnije kada je zazvonilo školsko zvono. Knjižničarka-učiteljica, Draženka Robotić, otvorila je sat Male škole samoborskog govora, a njezini su učenici bili Eduardo Mapilele, Jug Puljizević, Nicolas Quesnoit i Aleksandar Stanković.

7 (1024 x 576)

Gost predavač bio je Milan Žegarac Peharnik koji je učenike poučio pravilnom kajkavskom govoru. Zvjezdana Planinčić pobrinula se za lekciju iz domaćinstva, dok su lekciju iz glazbenog održale “Vrazove gubice”. Zabavne pitalice učenicima je postavila Danica Franjko, a Božo Planinčić dečke je brzinski propitao o kajkavskim pojmovima. Za sve “tehnikalije” brinuo se domar Miroslav Lehpamer.

10 (1024 x 576)

Nakon svakog odrađenog zadatka slijedila je vježba: kažiprst lijeve ruke trebalo je staviti na nos i što brže pet puta reći neizostavni kajkavski „kaj“.

12 (1024 x 576)

Eduardo, Nicolas, Aleksandar i Jug naučili su neke nove riječi kao što su fejst, lajštra, pohnica i keden, a najviše muke imao je Nicolas s prijevodom rečenice “Kaj si v vodi stal kad ti je šnajder meru zejmal?”. Na kraju su svi prošli s dobrim ocjenama, a ravnateljica ove knjižničarske škole Mirjana Dimnjaković podijelila im je diplome.

11 (1024 x 576)

Noć knjige nastavila se slaviti uz zakusku i “klafranje” do sitnih sati.

Ines Ibrišević

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.