“Fićek na klupici”

24. travnja 2015.
Komentari isključeni
986 Pregleda

“Prirodu biraj i recikliraj” – geslo je ovogodišnje zajedničke akcije Turističke zajednice našega grada i ustrajnog i uzornog “čistača” našeg prirodnog okruženja od auto-olupina, Romea Ibriševića. Ovaj put akteri ove akcije nisu na glavni samoborski trg iz nekog šumarka ili potoka dovukli “starog fićeka”, već drvenu klupicu-ljuljačku poznatog samoborskog drvoresca Franje Jurčina. I vi možete, kad je ugledate na Trgu, nakratko sjesti kao što su to jutros učinili Romeo Ibrišević i dogradonačelnica Sanja Horvat Iveković, a nasuprot njih i direktorica gradske turističke zajednice Zdravka Škugor Ferdebar, ali na drugu klupu – s eko porukom i slikom olupine u idiličnom okolišu tzv. netaknute prirode.

Akcija uklanjanja auto-olupina iz prirode započela je upravo u Samoboru prije 1 godina, a dosad je iz prirode uklonjeno i na reciklažu odvezeno više od 15 tisuća auto olupina.

Našem su umjetniku i sugrađaninu Romeu Ibriševiću Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva i tvrtka APO ove godine dodijelili i tradicionalnu godišnju nagradu Velebitsku degeniju za najbolje novinarske radove o zaštiti okoliša. Povjerenstvo Zbora novinara za okoliš u obrazloženju nagrada istaknulo je da je Romeo Ibrišević dobitnik nagrade za najbolji rad u tisku, agencijskom i internet novinarstvu za rad “Pazite da vas ne zatrpaju bale smeća”, objavljen u časopisu Meridijani u siječnju ove godine.

Uz te poruke, sjednite na klupicu na Trgu kralja Tomislava, promislite malo o tome kakva nam je ekološka svijest i neka Dan planeta Zemlji ne bude u našim mislima samo jedan dan u godini.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.