Stereofotografije povijesne vrijednosti

21. travnja 2015.
Komentari isključeni
1.082 Pregleda

U Galeriji Prica sinoć je predstavljena monografija naziva “Franjo Bahovec – Nezaboravak”, autora Želimira Koščevića. Riječ je o knjizi s oko 140 crno-bijelih fotografija izabranih iz kolekcije od 500-tinjak staklenih stereofotografija Franje Bahovca, poznatog samoborskog strastvenog foto-amatera i svjetskog putnika, nastalih na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Ovu iznimno vrijednu zbirku staklenih stereodijapozitiva pronašao je i od Bahovčeva pranećaka otkupio zaljubljenik u starine, Samoborac Josip Horvat, čijom je zaslugom kasnije i procijenjena, vrednovana i na ovaj način, u tiskanom izdanju, djelomično predstavljena javnosti.

3 (1024 x 768)

-Manje ili više, sve ono što je vrijedno i zanimljivo u kontekstu medija, dugujemo fotoamaterima, a jedan od takvih je i Franjo Bahovec – rekao je na predstavljanju monografije Želimir Koščević. -Bahovec je bio pravi entuzijast koji se u to doba bio zainteresirao za novi medij fotografije – istaknuo je Koščević objasnivši da su Bahovčevi stereodijapozitivi sada predstavljeni kao stereofotografije, čiji je fascinantni trodimenzionalni efekt moguće vidjeti uz pomoć stereoskopa.

Tematski interes ovog uglednog samoborskog trgovca i jednog od bogatijih građana Samobora tog vremena, bio je vrlo širok što se vidi i u monografiji podijeljenoj u nekoliko cjelina. Svojom kamerom Bahovec je, naime, bilježio lokalni samoborski krajolik, ljude grada i okolice, njihov osobni život, intimu, gradske jezgre Samobora, Zagreba, Beča, Londona, Praga, Trsta te New Yorka sa slapovima Niagare. -To nisu samo turističke slike – kazao je Želimir Koščević – već i majstorski birani motivi odmjerenih planova i pažljiva kadriranja. Sve te fotografije Franje Bahovca vrijedna su povijesna baština.

Dio objavljenih fotografija danas je pohranjen i u kolekciji “Photoinstituta Bonartes” u Beču.

O ovom dvojezičnom izdanju, čije su izlaženje potpomogli Grad Samobor, Zagrebačka županija i Ministarstvo kulture, pred 30-ak okupljenih govorili su još dizajnerica Sanja Kuzmanović, nakladnik Robert Škiljan i kolekcionar Josip Horvat.

4 (1024 x 768)

U dijelu Galerije Prica postavljena je i mala, ali vrlo zanimljiva izložba foto uradaka Franje Bahovca.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.