Za energetsku obnovu obiteljskih kuća 71 milijun nepovratnih kuna

31. ožujka 2015.
Komentari isključeni
1.248 Pregleda

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller, predstavili su jučer poslijepodne na tribini u Galeriji Prica ovogodišnje projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti. Riječ je o 36 javnih poziva i natječaja koji će se provesti tijekom ove godine, uz dodjelu nepovratnih potpora ukupno vrijednih 600 milijuna kuna. Posebno su pritom naglasili da nije riječ o proračunskom, već o novcu iz europskih fondova. Time se – rekli su – pokreću investicije i gospodarski razvoj. Za njihovu provedbu građanima, tvrtkama, obrtnicima, gradovima, općinama, županijama i drugim korisnicima osigurano je 40-80 posto nepovratnih sredstava. Samobor, zbog svoje razvijenosti, spada u kategoriju od 40 posto.

Za građane je najznačajniji projekt energetske obnove obiteljskih kuća. Obnovom prema načelima energetske učinkovitosti građani, naime, mogu ostvariti uštede na režijama od 30 do čak 60 posto, pa i više, te osigurati kvalitetnije uvjete stanovanja. -Vjerujem da će zanimanje građana za energetsku obnovu obiteljskih kuća biti veliko. Od ove se godine svi građani mogu neposredno javiti na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Prošle se godine, naime, pokazalo da je svega 180 od 555 gradova omogućilo svojim građanima da se prijave za energetsku obnovu obiteljskih kuća što nije pravedno – naglasio je ministar Mihael Zmajlović.

3 (1024 x 768)

-Više se ne mora doktorirati na energetskoj učinkovitosti da bi se ostvarilo poticaj – slikovito je istaknuo Sven Müller. Dosad su, naime, te obnove išle preko gradova i općina, pa je zbog inertnosti lokalne samouprave, više od polovice građana izgubilo mogućnost sudjelovanja u ovoj akciji Fonda. Sada, neovisno o tome jesu li se njihove općine i gradovi prijavili na javni poziv Fonda, građani mogu ostvariti nepovratna sredstva izravnom prijavom Fondu. Natječaj će biti raspisan početkom travnja, za taj je dio predviđen 71 milijun kuna, a u planu je obnova 10 tisuća obiteljskih kuća.

Izmjenama Programa ukinuta je izrada opsežne i skupe projektne dokumentacije. Građani koji žele obnoviti svoju kuću trebat će samo napraviti energetski pregled prije početka radova i nabaviti energetski certifikat nakon njihova završetka. Jedna od važnih novosti je i to da više nije nužno da građani plate zahvat u cijelosti da bi ostvarili subvenciju iz Fonda. Odsad će građani plaćati samo svoj udio u investiciji.

Fond će i dalje sufinancirati projekte energetske obnove višestambenih zgrada, onih s 4 i više stanova, a po prvi put će biti objavljen natječaj i za komercijalne zgrade. Tako će se u energetsku obnovu moći uključiti i hoteli, trgovački centri, skladišta, poslovne zgrade, banke i drugi te realizacijom projekata ostvariti uštede u svom poslovanju i poboljšati uvijete rada.

4 (1024 x 768)

Pokreće se i novi program sufinanciranja kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja, odnosno uređaja energetskog razreda A+++. To će se odnositi na kupnju perilice rublja, sušilice rublja, perilice posuđa, hladnjaka i zamrzivača. Radi se o visoko energetski učinkovitim uređajima čija je cijena u nabavi nešto veća, ali se tijekom vremena korištenja ostvaruju višestruke uštede. Planira se sufinanciranje kupnje 10 tisuća uređaja, a javni poziv za tu mjeru očekuje se u svibnju.

I ove godine nastavljaju se projekti energetske učinkovitosti u prometu, pa će se sufinancirati kupnja električnih i hibridnih vozila, u okviru koje je lani odobreno sufinanciranje za 440 takvih vozila. Zanimanje za ovu mjeru od početka ove godine je povećano, a postupak se nije promijenio kao ni nominalni iznosi za vozila, koji se kreću od 30 tisuća do 70 tisuća kuna. Ove je godine za tu svrhu osigurano 14 milijuna kuna, a visina poticaja ovisit će o vrsti vozila i iznosi maksimalno do 40 posto ukupne cijene vozila. Cilj ovog dijela projekta je čistiji transport u javnom prijevozu, te treninzi eko vožnje za tvrtke i obrtnike, a od ove godine i za građane. Stoga su Zmajlović i Müller pozvali gradonačelnika Krešu Beljaka i gradsku upravo da čim prije osiguraju pumpe s punionicama za električna vozila.

9 (1024 x 768)

Ministar Mihael Zmajlović podsjetio je na ovoj tribini i na projekte koji se realiziraju u Samoboru, istaknuo 96 milijuna kuna vrijednu sanaciju odlagališta otpada Trebež za koju je osigurano 100 posto sredstava, 85 posto iz EU fondova i 15 posto iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U središtu grada nedavno je realiziran i projekt podzemnog kontejnera za odvojeno prikupljanje otpada vrijedan 200 tisuća kuna koji je Fond sufinancirao s 80 tisuća kuna. U tijeku je i priprema projekta gradnje reciklažnog dvorišta.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.