Sveti tjedan u Andaluziji

31. ožujka 2015.
Komentari isključeni
1.220 Pregleda

Na putovanje u Andaluziju sinoć je svojim predavanjem u Gradskoj knjižnici 15-ak Samoboraca poveo profesor doktor Srećko Švaić ispričavši im priču o običajima proslave Svetog tjedna u Andaluziji koje karakteriziraju procesije posvećene patnji, smrti i uskrsnuću Isusa iz Nazareta. U prvom dijelu predavanja okupljene je upoznao s Andaluzijom i tradicijom običaja vezanih uz Veliki tjedan, u drugom dijelu je s posjetiteljima, uz riječ i sliku, proputovao dijelom Andaluzije od Malage, Ronde, Cadiza, Gibraltara, pa natrag u Malagu da bi im na kraju, uz sliku i film, prikazao kako se odvijaju te procesije u pojedinim gradovima.

Švaić je ponajviše govorio o katoličkim bratovštinama u procesijama pokore po ulicama španjolskih gradova. Ove andaluzijske procesije prisličio je jednoj takvoj, koja se, od 16. stoljeća pa do danas, događa na otoku Hvaru. -Posebno su – rekao je – poznate procesije u gradovima i mjestima Andaluzije, gdje pojedine bratovština prolaze gradom noseći na postoljima skulpture koje predstavljaju različite scene iz evanđelja, a vezane su za muku Isusa Krista ili tugu Djevice Marije. Prate ih maskirani pokajnici noseći zapaljene svijeće i križeve te orkestri izvodeći za tu priliku posebno komponiranu glazbu. Bratovštine datiraju iz srednjeg vijeka, iz 16. stoljeća, a posebno se stvaraju u doba baroka i zatim u 20. i 21. stoljeću. Danas su sva ova događanja ne samo religijski običaj već i turistička atrakcija vrlo važna za Andaluziju.

Predavanje su organizirali Hrvatsko planinarsko društvo Japetić, Hrvatsko hispansko društvo i Gradska knjižnica Samobor.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.