Pinklec na pleća i na Ćićariju

31. ožujka 2015.
Komentari isključeni
1.291 Pregleda

Planinarsko društvo Pinklec iz Svete Nedelje organiziralo je minule nedjelje autobusni izlet na Ćićariju. Sveukupno 46 planinara, članova planinarskog društva Pinklec te prijateljskih planinarskih društava iz Susedgrada, Vrapča, Zaprešića i Željezničara iz Zagreba penjali su se na dva istarska vrha. Izlet su isplanirali i vodili Karmen Hajduk, članica Pinkleca te planinarski vodič i instruktor Željko Avdagić Deda, također član ovog svetonedeljskog društva.

Došavši autobusom do sela Račja Vas planinari su dobro raspoloženi i nagrađeni lijepim sunčanim vremenom krenuli put vrha Orljak visokog 1106 metara. Orljak je jedan od od najviših vrhova u sjeverozapadnom dijelu Ćićarije. To je obla glavica, uglavnom travnata, s nekoliko stijena, natpisom i metalnim kutijom u kojem je upisna knjiga i žig Istarskog planinarskog puta. Na južnoj strani vrh je strmo odsječen stijenama koje se obrušavaju prema selu Lanišću.

Nakon osvajanja vrha uslijedilo je spuštanje prema autobusu koji je planinare prevezao do 10-ak kilometara udaljenog sela Bresta. Odatle je počeo uspon na drugi vrh, na Žbevnicu. Žbevnica je istaknuto brdo na zapadnom dijelu Ćićarije i ujedno najzapadniji hrvatski tisućnjak. Najviša točka na vršnoj livadi označena je kamenom kupom. Na padini pod vrhom je repetitor do kojeg vodi makadamska cesta. Repetitor ne narušava ljepotu vrha jer je od njega udaljen 30-ak minuta hoda. Južna strana Žbevnice strmo je odsječena i šumovita, a vršni dio Žbevnice prostrana je livada s koje se pružaju prekrasni vidici na ostatak Ćićarije, Učku i cijeli istarski poluotok. Kako je bila dobra vidljivost nazirale su Alpe u Sloveniji i Dolomiti u Italiji.

Nakon uživanja u pogledima koji su se pružali s vrha te zajedničkog slikanja, planinari su se spustili na zasluženu okrepu do planinarske kuće Žbevnica. To je brvnara HPD-a Planik iz Umaga do koje se s vrha pješači oko 35 minuta. Pred kućom su na padini brojne klupe za kao stvorene za odmor, a u šumi u blizini čulo se žuborenje izvora koji ne presušuje. Ovaj odličan proljetni izlet završio je u kasnim poslijepodnevnim satima.

Sljedeći izlet koji pripremaju Pinkleci na rasporedu je za Uskrsni ponedjeljak. Ići će se u Gorski kotar na osvajanje vrhova Kambnjak i Tuhobić. Više informacija može se pronći na na web stranici www.pd-pinklec.hr.

Petrunjela Krajačić

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.