Kajkavski stihovi Bože Hlasteca

27. veljače 2015.
Komentari isključeni
2.007 Pregleda

“Lepa domača kajkavska reč” ponovno se čula u samoborskoj knjižnici i to sinoć na “Večeri poezije Bože Hlasteca”. Ovu pjesničku večer priredili su Gradska knjižnica Samobor u suradnji s Gradskom knjižnicom Ludbreg i samoborskim ogrankom Matice hrvatske.

hlastec3 (1024 x 768)

Božo Hlastec je, naime, rođen u Ludbregu, gdje je završio građansku školu. Nakon što je u Zagrebu završio Srednju tehničku školu, od 1952. godine nastanio se u Samoboru. Njegova poezija posvećena je i djetinjstvu u Ludbregu, ali i životu u Samoboru. Osim pjesništvom, bavio se i ostalim aktivnostima povezanima s umjetnošću, pa je, uz ostalo, obnašao dužnost predsjednika Upravnog odbora Ogranka Matice Hrvatske u Samoboru o čemu je na ovoj večeri govorila počasna predsjednica Matičina ogranka Ranka Novosel.

hlastec4 (1024 x 768)

Božo Hlastec je pjesnik specifična kajkavskog izričaja, njegova poezija odiše opisima kajkavskog pejzaža, a često se u svojim stihovima sanjalački vraća u djetinjstvo. Zastupljen je i u nekoliko antologija i pjesničkih zbornika, a 10-ak mu je pjesama uglazbljeno. Sinoć ih je izveo Bemian duet, a Hlastecove stihove iz zbirki “Stari ploti”, “Zvezde nad Sanoborom”, “Podravske senje”, “Na zemlji tragi” i “Lubavne popevke”, kazivali su Snježana Hranić, Ksenija Mihin, Aleksandar Horvat, Filip Bajsić, Filip Matijević i Luka Petrač.

hlastec6 (1024 x 768)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.