Godišnje porezne prijave – predaja do 2. ožujka!

26. veljače 2015.
Komentari isključeni
2.305 Pregleda

Porezna uprava izvijestila je kako je do početka ovoga tjedna zaprimila nešto više od 263 tisuće godišnjih prijava poreza na dohodak, od očekivanih 730 tisuća. Rok za njihovu predaju istječe zadnjeg dana veljače. Kako je ove godine 28. veljače subota, zadnji dan za podnošenje prijava je 2. ožujka. Budući da uobičajeno većina građana prijave podnosi posljednjih dana roka, iz Porezne uprave su izvijestili da će sljedeća 3 dana za predaju godišnje prijave poreza na dohodak za 2014. njihove ispostave raditi duže. Tako će sutra, u petak, 27. veljače, ispostave Porezne uprave raditi do 19 sati, u subotu 28. veljače do 15 sati, a zadnjeg dana roka, u ponedjeljak, 2. ožujka, do 19 sati.

Prijavu poreza na dohodak obvezno podnose osobe koje su ostvarile plaću ili mirovinu kod dva ili više poslodavaca, odnosno isplatitelja istodobno. Tako primjerice građani koji su tijekom prošle godine četiri sata radili kod jednog, a četiri kod drugog poslodavca trebaju podnijeti godišnju prijavu.

Prijavu su dužni podnijeti i građani koji ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti, od kojih je Porezna uprava zatražila da naknadno plate porez na dohodak, ili su primili dohodak, a na taj dohodak nije obračunat, obustavljen i uplaćen predujam poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak, potom članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi te radnici koje je domaći poslodavac izaslao na rad u inozemstvo, ako im u Hrvatskoj nije plaćen predujam poreza na dohodak.

Porezni obveznici koji to nisu obvezni, mogu podnijeti godišnju prijavu kako bi ostvarili pravo na primjerice korištenje osobnog odbitka koji tijekom godine nije iskorišten, na uvećani osobni odbitak zbog činjenice da ima prebivalište ili boravi na potpomognutim područjima ili gradu Vukovaru, kao i zbog ravnomjernog godišnjeg oporezivanje odnosno godišnjeg izravnanje porezne osnovice, korištenje neoporezivog iznosa dividende i udjela u dobiti, ili drugih prava propisanih zakonom.

Prošle je godine, prema ranije objavljenim podacima Porezne uprave, zaprimljeno 725 tisuća prijava poreza na dohodak za 2013. godinu, od čega je obrađeno 710 tisuća prijava. Temeljem obrađenih prijava ostvareno je pravo na povrat više plaćenog poreza i prireza na dohodak u 585 tisuća prijava, u ukupnom iznosu od gotovo 1,1 milijardu kuna, dok su građani temeljem 74 tisuće prijava trebali uplatiti poreza i prireza u ukupnom iznosu 425 milijuna kuna.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.