Bitka kod Samobora s punim borbenim kontaktom

26. veljače 2015.
Komentari isključeni
2.347 Pregleda

Vugrinščak se u nedjelju pretvara u vojni tabor s utvrdama, oklopljenim vitezovima, mačevaocima, streličarima, kuburašima, konjanicima, ranarničkom službom i srednjovjekovnim sajmom i kuhinjom. Sve to, kao i bojne sprave poput katapulta, topova, balista i vatrenih kugli ukazuju na još jedno oživljavanje davne povijesti podno starog samoborskog feudalnog grada, srednjovjekovne bitke iz 1441. godine. Ona se tada vodila između vojske kraljice Elizabete s vojskovođom Ivanom Vitovcem i vojske poljskog kralja Vladislava Jagelovića na čelu sa Stjepanom Banićem Lendavskim.

Uprizorenje bitke, koja se prema Celjskim kronikama i drugim izvorima, zbila negdje nedaleko Save, na području današnjeg Domaslovca, na prijepodnevnoj press-konferenciji u Samoborskom muzeju predstavili su organizatori i suorganizatori iz Samoborskog muzeja, Grada Samobora, samoborske turističke zajednice, Udruge Vitezovi zelingradski i samoborske udruge Oživljena povijest.

bitka3 (1024 x 768)

Idejna začetnica ovog povijesnog spektakla u našem gradu, umirovljena muzealka Ivanka Brekalo, naglasila je da ta davna bitka u današnjem kontekstu ima pravi europski karakter zbog sukoba više vojski s područja današnje Europe te podsjetila na prvo, skromno organizirano uprizorenje iz 2006. godine, održano na samu Pepelnicu, kada se stvarna bitka i zbila. O tom povijesnom značaju bitke govorio je i kustos samoborskog muzeja Luka Kazimović naglasivši da je baš ova bitka, s Banićevim porazom na kraju, bila prekretnica u dotad pozicijskom ratovanju.

Strateg uprizorenja Bitke kod Samobora, predsjednik Vitezova zelingradskih, Mladen Houška te potpredsjednik ove zelingradske udruge Ivan Loborec govorili su o karakteru bitke. -Za jubilarno, 10. uprizorenje ove bitke, u kojoj će se na bojnom polju naći 100-tinjak vitezova, bit će – rekli su – taktičkih promjena. Najveća novost je puna i prava viteška borba potpuno oklopljenih vitezova. Samo će im oružje – najavili su predstavnici viteške skupine iz Zeline – biti zatupljeno da ne bi došlo do nenadanih ozljeda. Za posjetitelje će taj “puni viteški kontakt” biti bezazlen, a ishod sukoba dvojice tako opremljenih vitezova neće ovaj put biti fingiran i ovisit će o umješnosti svakoga od njih. Iako to neće utjecati na konačan ishod bitke, jer se pobjednik unaprijed zna, ovaj put su mogući i veći “gubici” na strani pobjedničke vojske.

bitka4 (1024 x 768)

Uz Vitezove zelingradske, borit će se i pripadnici Reda srebrnog zmaja iz Zagreba, Zlatnog kaleža iz Stubice, Srednjovjekovne skupine Celjani, Reda svetog Nikole iz Varaždina, Udruge Anno Domini Koprivnica, Koprivničkih mušketira i haramija, Dubovačkih streličara iz Karlovca te Reda Zvijezde iz Mađarske.

U najavi Bitke sudjelovat će i Plesna skupina Burka te samoborski glumci odjeveni u srednjovjekovne kostime.

Srednjovjekovni sajam na Vugrinščaku otvara se u nedjelju u 10 sati. Na njemu će – rekao je još jedan umirovljeni muzealac, Andrej Lapaine, biti majstora starih zanata i njihovih proizvoda, od klobučara, košaraša, krušarica, travara, medičara i kovača, do coprija, viteške opreme i proizvoda od drva, uz obaveznog notara koji će izdavati svjedočanstva o sudjelovanju na bitki. Nakon njezina završetka slijedi gozba i veselica, uz srednjovjekovnu kašu i druge specijalitete.

bitka5 (1024 x 768)

Otvorenje sajma na Vugrinščaku je u nedjelju u 10 sati, mimohod vitezova prema Trgu kralja Tomislava uslijedit će u 11 sati, pripreme za bitku počinju u 14.30, a sama bitka začet će se u 15 sati.

Samoborce, Zagrepčane i sve zainteresirane, na ugodan i zabavan provod u nedjelju u Samoboru, uz najavljeno lijepo vrijeme, pozvali su zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, direktorica Turističke zajednice grada Zdravka Škugor Ferdebar te direktor Samoborskog muzeja Miroslav Milonjić.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.