Zagrebačka županija – problemi s odlagalištem otpada Tarno

25. veljače 2015.
Komentari isključeni
1.269 Pregleda

Na današnjoj, prvoj ovogodišnjoj sjednici Skupštine Zagrebačke županije, njezini su vijećnici informirani su o potencijalnim promjenama koje bi mogle utjecati na realizaciju projekta Županijskog centra za gospodarenje otpadom Zagrebačke županije.

Zagrebačka županija, podsjetimo, opredijelila se za gospodarenje otpadom isključivo unutar prostora Zagrebačke županije putem Županijskog centra za gospodarenje otpadom koji je sukladno prostorno-planskoj dokumentaciji Zagrebačke županije i Grada Ivanić-Grada smješten na lokaciji Tarno u Ivanić-Gradu. Trgovačko društvo Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije 16. prosinca prošle godine pokrenulo je postupak Javne nabave za izradu Studije izvodljivosti za uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom na području Zagrebačke županije koja je nužna za prijavu projekta za sufinanciranje iz EU kohezijskog fonda. Društvo je dobilo i suglasnost Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za provođenje postupka javne nabave, međutim, 5. prosinca 2014. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode objavilo je informaciju o izradi Nacrta izmjena i dopuna Plana gospodarenje otpadom u Hrvatskoj za razdoblje 2007.-2015. godina. Objavom tog nacrta otvoreno je i savjetovanje sa zainteresiranom javnošću s rokom za očitovanje do 5. siječnja 2015. godine.

Tim izmjenama suštinski se promijenio i koncept gospodarenja otpadom na način da bi Tarno umjesto županijskog, trebao postati regionalni centar za gospodarenje otpadom kojem se pridružuje i dio Sisačko-moslavačke županije. Time je ujedno utvrđena potreba izrade Studije izvedivosti za Centar za gospodarenje otpadom Tarno kojom će se opravdati izgradnja tog centra, u odnosu na mogućnost povezivanja s Gradom Zagrebom.

Nakon toga, 21. siječnja, Fond za zaštitu okoliša šalje prijedlog izmjena i dopuna projektnog zadatka za izradu Studije u kojem se poziva na Nacrt izmjena i dopuna Plana gospodarenja otpadom. Županijsko trgovačko društvo dostavilo je potom očitovanje u kojem navodi kako nije u mogućnosti prihvatiti prijedlog izmjena i dopuna projektnog zadatka uza sve te izmjene, a najviše iz razloga što su sve odluke Županijske skupštine bazirane na Županijskom konceptu gospodarenja otpadom unutar prostora Zagrebačke županije i, uz ostalo, nedefinirano područje obuhvata potencijalnog regionalnog centra, odnosno nepoznanice koji je dio Sisačko-moslavačke županije njime obuhvaćen. Sa svim tim izmjenama u pitanje su došli i zacrtani rokovi izgradnje Centra za gospodarenje otpadom.

Za Samobor je u ovoj cijeloj, a sada i dodatano zakompliciranoj priči, dobro to da se opredijelio na rješavanje zbrinjavanja otpada u dogovoru i u suradnji s Gradom Zagrebom. No, s obzirom na probleme s Jakuševcem te zbog velike udaljenosti novog odlagališta Tarno u Ivanić-Gradu, samoborska gradska uprava radi na pronalaženju novog rješenja za zbrinjavanje gradskog komunalnog otpada u sljedećoj godini s Općinom Krško u Sloveniji.

PRIHVAĆENA IZVJEŠĆA I AKTUALNI SAT

Na današnjoj sjednici Županijske skupštine prihvaćeno je Izvješće o radu Župana za drugi kvartal 2014. godine kao i izvješća o radu za 2014. godinu Povjerenstva za ravnopravnost spolova, Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata te Savjeta za zdravlje.

Na Aktualnom satu vijećnici su postavljali pitanja vezana uz tijek izgradnje kapitalnih projekata u školstvu, te koji će se programi u kulturi financirati sredstvima Zagrebačke županije u ovoj godini. Vijećnike je zanimalo i kako teče priprema izgradnje projekta Hrvatskih voda koja se tiče zaštite od poplava na rijeci Savi, hoće li Županija biti spremna za povlačenje novca iz fondova EU-a u vremenu do 2020. godine kojima bi se financirali županijski strateški projekti, te koje će se daljnje aktivnosti provoditi na projektu Integrirani promet putnika.

Riječi je bilo i o mjerama kojima se nastoji poboljšati socijalna slika u Županiji, tijeku izgradnje Doma za stare i nemoćne u Ivanić-Gradu, financiranju rada Autonomne ženske kuće i tako dalje.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.