Pokazi u novoj proceduri

29. siječnja 2015.
Komentari isključeni
3.271 Pregleda

Siječanj se približio samom kraju, a od najavljenog povrata novca za đačke pokazne markice iz svibnja, lipnja i rujna prošle godine nema ni dalje ništa. Riječ je, podsjetimo, o dugu države prema srednjoškolcima koji kao prijevoznike na području Zagrebačke županije i Grada Zagreba koriste tvrtke Samoborček i Autoturist, preko kojih im se do prije osam mjeseci vraćalo 75 posto iznosa s koliko država sufinancira srednjoškolski prijevoz na području cijele zemlje. Na području Zagrebačke županije takvih je učenika oko 1500, dok u 60-ak zagrebačkih srednjih škola s područja Županije putuje njih oko 1800.

Prema posljednjim, i dalje aktualnim informacijama iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, iz državnog proračuna osiguran je novac za povrat, ali povrata još nema jer je tek jučer na sastanku u Ministarstvu, drugom u ovome tjednu, dogovoren način isplate. Zagrebačka županija, koja je, kao i Grad Zagreb, svatko na svom području, osnivač škola, najprije je početkom tjedna održala sastanak s ravnateljima škola i računovođama te zaključila da za transfer novca preko jedinica regionalne samouprave i škola do roditelja postoje zakonske prepreke. Na novom, jučerašnjem sasatanku – rekao nam je županijski pročelnik za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu, Vjeran Štublin – zaključeno je da se povrat izravno iz državnog proračuna usmjeri na tekuće račune roditelja srednjoškolaca, ali tome treba prethoditi postupak prikupljanja i obrade neophodnih podataka.

Uglavnom, škole su sada zadužene da preko učenika prikupe preslike kartica tekućih računa roditelja ili zaštićenih računa u slučaju blokade tekućeg, da ih potom proslijede Zagrebačkoj županiji i Gradu Zagrebu, koji će ih objediniti i unijeti u obrasce te tako sistematizirane vratiti resornom ministarstvu za konačnu isplatu. O rokovima kada bi se to trebalo dogoditi više nitko ne govori i ne želi govoriti.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

 1. Avatar

  Nekaj sam načil da buju nofce od pokaza delili 06.02.2015 vu srakinom gnezdu !?

 2. Avatar

  I kaj sada reći na ovo..stalno se govori novac je osiguran,svakakve varijante se vrte za povrat koji je po zakonu donesen da se vrača a od toga svega ništa.Mjeseci prolaze i dogadjaju se situacije da kada imaš više od jednog učenika da jednostavno nemožeš ga kupiti.Da se mjesecima nije mogao naći model za isplatu teško shvatiti!!!!

 3. Avatar

  Kad gospoda žele usmjeriti lovu na svoje račune onda nema nikakve procedure,sve ide ko podmazano.Ali kad treba nama vratit naš teško zarađeni novac,e pa onda se ne može pronaći način godinu dana.Očito taj novac sjedi na nečijem računu i ubire kte.Ne znam kaj drugo reči.Nek pošalju novac u škole mi ćemo si sami doći po njega,nije problem.

 4. Avatar

  Nitko se do sad nije pitao zasto mi placamo vise od 75%? Navedeno je da trebamo placati 75% cijene a država da plaća 25%. Npr. Cijena markice je 340 kuna, mi plaćamo 255 kn kada kupujemo pokaz. Zbog cega placano 255?? 75% od 340 kn ie 219 kn!! Na to nitko ne obraca pozornost.

  • Avatar

   Treba im skrenuti pozornost…

 5. Avatar

  nitko se ne pita zašto je došlo do tog problema? Naš prijevoznik šuti! koliko je država isplaćivala do prošle godine za našu djecu ?

 6. Avatar

  A jel će neko potegnut pitanje ukidanja koncesije samoborčeku i autoturistu zbog malverzacija sa brojem djece i novcima koje su ubirali, a kao što je napomenuto da su pod istragom drž odvjetništva

  • Avatar

   Ocito da imaju dobru vezu cim tako dugo manipuliraju s brojem djece i s cijenom mjesecne markice