Blagdan svetog Antuna opata ili pustinjaka

16. siječnja 2015.
Komentari isključeni
1.570 Pregleda

Odmah nakon blagdana Svete Anastazije očekuje nas i proslava svetkovine još jednog pradavnog sveca, svetog Antuna opata ili pustinjaka, kojega se u samoborskom kraju, kao sveca zaštitnika domaćeg životinjskog blaga, štuje od davnina. Smatra ga se i ocem redovništva. Njegov je blagdan u subotu 17. siječnja, pa u samoborskoj franjevačkoj crkvi središnje misno slavlje počinje u 11 sati, a predvodit će ga samoborski župnik Davor Štuljan. Svete mise sutra će se u franjevačkoj crkvi služiti i u 6:30, te u 18 sati i 30 minuta.

Sveti Antun opat proslavit će se u nedjelju i u Dragonošu na misi koja je također u 11 sati, a služit će je rudarski župnik Darko Banfić. Uz ophod oko oltara bit će i prinos darova na zagovor svetom Antunu. Nakon mise uslijedit će pješačenje do gostinjca svetog Bernarda na blagoslov gostinjca, zajednički objed i druženje, a poslijepodne još do Planinarskog doma na Japetiću uz isti obred.

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Komentari nisu dopušteni.