Najnovije

Razvojna sportska orijentacija i s manje novca

20. prosinca 2014.
Komentari isključeni
1.562 Pregleda

Skupština Samoborskog športskog saveza donijela je u petak program javnih potreba u športu grada Samobora za sljedeću godinu. Zbog gospodarsko-financijske krize u 2015. godini prioritetna će biti razvojna orijentacija. Odlučeno je, naime, da će se više pažnje i sredstava usmjeri razvoju i omasovljenju sporta u gradu jer su to preduvjeti za ukupno jačanje sporta i sportskih aktivnosti. Podupirat će se perspektivni sportaši te oni koji kao kolektivi ili pojedinci odskaču svojom kvaliteteom srazmjerno ostvarenim rezultatima. Tako očuvanje pozicije najpopularnijih sportskih kolektiva poput Ženskog rukometnog kluba Samobor, Nogometnog kluba Samobor, Rukometnog kluba Rudar, Karate kluba Samobor, Košarkaškog kluba Samobor, Judo kluba Samobor i drugih neće ovisiti samo o proračunskim sredstvima već i o njihovim sportskim rezultatima.

4 (1024 x 768)

Proračunska sredstva za sport u sljedećoj godini bit će, u odnosu na ovu godinu, manja za oko 400 tisuća kuna ili 7,7 posto i iznosit će 5 milijuna kuna. U tome se moraju pronaći svi sportski kolektivi, a dodatna sredstva morat će potražiti među potencijalnim sponzorima i podupirateljima. Kako su obrazložili predsjednik Saveza Miro Kelečić, tajnica Marijana Radek i potpredsjednik Davor Cipek, nije bilo lineranog smanjenja sredstava svima već se vodilo računa o tome da se više smanji onima koji su pali u rezultatima i kvaliteti, a da oni koji su u tom pogledu napredovali ostanu bar na istoj razini kao u 2014. Najviše se “rezalo” u tzv. zajedničkim potrebama, pa su sredstva za manifestacije prepolovljena. Komisija koja je izrađivala ovaj plan – rekao je Davor Cipek – vodila se time da najmanje zadiranja bude u sredstva za redovito treniranje i natjecanje, pa je taj program umanjen za 5,84 posto. Manje izdvajanja bit će i za učenički sport i to za, 8,96 posto, sportska rekreacija u sljedećoj godini bit će poticana s 5,26 posto sredstava manje, a posebni programi financirat će se s 2,67 posto manje novca. Manja su, za 15,16 posto, i pričuvna sredstva u Savezu.

Najviše nezadovoljstva smanjenjem sredstava iskazala je predsjednica Športskog plesnog kluba Samobor Anita Matijaščić jer su tom klubu sredstva umanjena za čak 70 posto. Razlog tome je – rekla je Marijana Radek – smanjenje aktivnosti kluba te nedovoljan broj natjecanja i plesnih parova. Športski plesni klub i još nekoliko kolektiva čiji je rad zapao u krizu bit će na promatranju u sljedeća tri mjeseca te, uspiju li povratiti izgubljene pozicije, moći će računati i na jaču financijsku potporu.

5 (1024 x 768)

Nezadovoljan je bio i predstavnik Rudara Darijo Gaća jer rukometaši iz Ruda napreduju, ušli su u 1. B ligu, a taj uspjeh, rekao je Gaća, prema propozicijama natjecanja moraju pratiti druga seniorska momčad i mlađi uzrasti, pa klub ima 7 kategorija natjecatelja, a priznaju mu se 4. -Povećane troškove imamo zbog putovanja po cijeloj Hrvatskoj, a porasli su nam i organizacijski troškovi domaćinskih utakmica – upozorio je Gaća te dodao da je uspjeh rukometaša iz Ruda rezultat ustrajnog rada. Napomenuo je da se Rukometni klub Rudar oslanja na domaće snage, pa je od 18 igrača prve momčadi, 16 iz Ruda i Samobora. -U raznim selekcijama našeg pomlatka trenira 70 posto igrača iz Samobora – rekao je još Darijo Gaća i založio se da se klubu omogući zapošljavanje profesionalnog trenera, koji bi obavljao i tajničke poslove.

Čelnici Samoborskog športskog saveza Miro Kelečić i Davor Cipek rekli su da se “rudarima” izlazi u susret koliko je god to moguće, pa su za ovu godinu dobili dodatnih 25 tisuća kuna, a za sljedeću je za njih predviđeno 53.600 kuna više. Marijana Radek je još dodala da Savez nastoji biti partner svima i zajednički s klubovima rješavati ne samo financijske već i sve druge probleme.

2 (1024 x 768)

Dražen Martić iz Športsko-ribolovne udruge Samobor podsjetio je sve da su unatrag 4 godine porasla izdvajanja Grada za sport što je na kraju potvrdio i dugogodišnji tajnik Saveza, a danas gradski pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat istaknuvši da se još 2010. godine, kada je gradski proračun pao, samoborski sport uzdigao za 25,6 posto. -Po izdvajanju za sport Grad Samobor je broj 1 u Zagrebačkoj županiji – rekao je Horvat te naglasio da se nikako ne smije zanemariti činjenica da se u kratkom vremenu, nakon dvorane srednjih škola i dvorane u Rudama, sljedeće godine prilazi izgradnji nove sportske dvorane uz Osnovnu školu Samobor.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.