Betlehemsko svjetlo stiglo i u Samobor

15. prosinca 2014.
Komentari isključeni
1.594 Pregleda

Samoborski izviđački odred donio je sinoć, na treću nedjelju došašća, u crkve samoborskog kraja Betlehemsko svjetlo. Unijeli su ga za večernjih misa u župnu i franjevačku crkvu u Samoboru te u crkvu Svetog Ivana Krstitelja u Lugu. Svjetlo je simbol Božića i u Bibliji simbolizira dolazak Isusa. Paljenje i dijeljenje Betlehemskog svjetla podsjeća da ljudi dobre volje žele jedni drugima mir i dobro te da je zadatak svih širiti mir među ljudima.

Anastazija1 (1024 x 742)

Svake godine tjedan prije Božića jedno dijete iz Austrije u “Spilji rođenja” Isusa Krista u Betlehemu zapali Betlehemsko svjetlo koje se potom avionom doprema u Austriju. U Beču se slavi ekumenska misa i na njoj se okupe predstavnici europskih izviđačkih organizacija. Nakon ekumenskog slavlja, izviđači Svjetlo prenose u svoje države, odakle dalje svjetlo prenose u crkve, bolnice i domove u želji širenja pozitivnih vrijednosti, ljubavi i mira. Program je prerastao u veliku međunarodnu izviđačku aktivnost ne samo u cijeloj Europi.

Anastazija5 (1024 x 768)

Betlehemsko svjetlo nošeno je prema skautskim načelima i u srcima mladih pohodi Aziju, Sjevernu i Južnu Amerike, sjeverni dio Afrike. Savez izviđača Hrvatske ovaj običaj provodi od 1992. godine i, kako ponosno ističu, to je najveća međunarodna aktivnost članova, gdje se spontano okuplja najviše članova, roditelja, prijatelja izviđača te hrvatskih građana.

Franjevacka3 (1024 x 683)

Svjetlo će sutra biti preneseno i u gradsku upravu, a sljedeći vikend i u druge crkve samoborskog kraja.

Lug1 (1024 x 683)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.