Nova škola – topli dom za edukativne aktivnosti

12. prosinca 2014.
Komentari isključeni
2.602 Pregleda

Nova škola jedna je od triju ustanova, odnosno udruga, kojoj će biti dodijeljena humanitarna pomoć prikupljena od prodaje ulaznica na sinoćnjem Humanitarnom božićnom koncertu. Udrugu su danas pohodili predstavnici gradske uprave, Sanja Horvat Iveković i Juro Horvat te predstavnici veleposlanstva SAD-a u Zagrebu, s darovima. Mali članovi ove udruge i polaznici njezinih radionica, priredili su im glazbeni program s dječjim božićnim pjesmama na hrvatskom i engleskom jeziku. Predvodile su ga gošće iz američkog veleposlanstva, a raspjevana Nova škola oduševila je sve okupljene.

4 (1024 x 768)

Osnivačica i predsjednica Udruge Nova škola, Irijanda Birin, podsjetila je da je Udruga krenula s radom prije 5 godina sa samo nekoliko mališana, a danas ih je već 70.

Glavni cilj udruge su sretna i zadovoljna djeca, a posebno su ponosni na to što u programima i radionicama udruge sudjeluju djeca iz Sigurne kuće i udruge Nova budućnost, koja su doživjela tragedije i traume u djetinjstvu. Nova škola surađuje i sa školama Samobor i Bogumila Tonija i prihvaća djecu koja žive u posebno teškim uvjetima.

Cilj svih aktivnosti u udruzi je podizanje morala svoj toj djeci i stvaranje motivacije za radosne životne aktivnosti u njih, ponajprije u obrazovanju. -Na taj način stječu samopouzdanje u životu i dobivaju mogućnost da sami kreiraju svoju sreću – kaže Irijanda Birin.

Veza samoborske Nove škole i američkog veleposlanstva u Hrvatskoj začeta je lani, a budući da se u Novoj školi odvijaju radionice njemačkog i talijanskog jezika, radi se i s drugim veleposlanstvima i srodnim udrugama. Ovih dana posjetila ih je i jedna Čileanka, koja im je predstavila svoju državu, učila ih španjolski i s njima kuhala. Suradnja s Gradom Samoborom traje dvije godine i odvija se na obostrano zadovoljstvo.

3 (1024 x 768)

Cilj Udruge je da izađe iz postojećih 80 četvornih metara prostora jer je za djecu jako važno – kaže Irijanda Birin – da imaju nešto između doma i škole, kreativno, opuštajuće i ugodno za razne slobodne aktivnosti. Na taj način mogli bi većem broju djece ponuditi svoje atraktivne aktivnosti. Na putu do tog cilja Udruzi Nova škola zasigurno će pomoći i dio prihoda prikupljen na sinoćnjem koncertu Natka Gaberca i prijatelja. -S tim sredstvima prošle smo godine dokupili materijale koji su nam potrebni za rad, a uz to smo djeci organizirali i besplatni izlet u Salzburg. Za 14 od njih bio je to prvi prelazak državne granice u životu. U Slazburgu su svašta vidjeli, Mozartovu kuću, prekrasni centar grada, a posjetili su i rudnik soli u Halleinu – kazala nam je predsjednica Udruge Nova škola Irijanda Birin.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.