Na Štefanje kreće “Tri kornera – elver”

12. prosinca 2014.
Komentari isključeni
1.822 Pregleda

Počele su prijave za 48. izdanje malonogometnog turnira “Tri kornera – elver”, kojeg i ove godine organizira NK Bregana.  Do 21. prosinca možete prijaviti svoju ekipu u čak 9 natjecateljskih kategorija, od prstića do veterana. Prijave su moguće i on-line na web portalu NK Bregana, a finalni dan turnira bit će, po tradiciji,  6. siječnja 2015.  godine.

Evo i kratkog podsjetnika na povijest turnira iz pera Igora Matijašića:

Ono što je Zagrepčanima legendarna Kutija šibica, stanovnicima Bregane sasvim je sigurno malonogometni turnir Tri kornera – penal. Zaljubljenici najvažnije sporedne tvari na svijetu u Samoboru i okolici svake se godine okupljaju tijekom zimskih školskih praznika kako bi na parketu dvorane OŠ Milana Langa pokazali svoje nogometno umijeće.

Sam turnir ima mnogo specifičnosti koje ga uvelike razlikuju od ostalih turnira. Naime, igra se na male golove, bez golmana, s 4 igrača u polju. Dodatnu draž čine i mantinele koje se nalaze s obiju strana. Igrači čak u šali govore, s obzirom na njegovu dugovječnost, da je ovaj turnir preteča danas sve popularnijeg «kaveza».

Turnir u Bregani je jedan od najstarijih malonogometnih turnira uopće. Davne 1964. kad je sve započelo, samo su rijetki mislili da će se održati sve do današnjih dana. Nije nevažno napomenuti da su svojedobno na ovom turniru nastupali i vrlo poznati igrači malog nogometa (Štrok, Grdović, Gričar, Strupar, Čivrag…). Ipak, ovo je prvenstveno domaći turnir i teško se igračima sa strane naviknuti na sve zamke koje on skriva. Stoga su i pobjednici ovog turnira mahom domaće momčadi.

Iako svako vrijeme nosi svoje junake, treba istaknuti da su se tijekom ovih godina izdvojile tri momčadi koje su obilježile čitavo jedno razdoblje. Osamdesetih godina megapopularna bila je Jama (braća Janžić, Barbić, Tančak…) koja je plijenila kvalitetom igre i vrhunskim potezima. Iz tog vremena ostao je i znakovit natpis koji se prostirao u svlačionici dok su igrači ispijali pobjednički šampanjac – Tko pod drugim jamu kopa… U devedesetim godinama naprosto su nedodirljivi bili nogometaši koji su nastupali pod raznim imenima, najčešće kao Pet plus (Kovačić, Tuđman, Munić, Ivančević…). Mnogobrojne nagrade, i momčadske i pojedinačne, bile su najbolji dokaz da škvadra iz Bregane igra najbolji nogomet. Kraj stoljeća bio je rezerviran za dečke iz CB GO-GO (Kos, Fučkar, Janžić, Petrić…). Dugi niz godina nastupanja na turniru urodio je plodom te su nekoliko godina zaredom pristizali do same završnice.

Mnogobrojni igrači svoje su prve nogometne korake načinili upravo na parketu dvorane u Bregani. Dvorane koja dokazuje da, iako ograničena prostorom, plijeni atraktivnošću koja iznova privlači momčadi. Sve navedeno ne bi bilo moguće bez vrijednih djelatnika i prijatelja NK Bregana koji pomažu da se vrijedna tradicija (jedna od rijetkih u Bregani!) i očuva.

Sve dodatne informacije o ovogodišnjem turniru možete pročitati na internetskim stranicama NK Bregana, ili doznati telefonski pozivom na brojeve: 099 402 51 77 i 095 840 95 93.

tri kornera elver (757 x 1062)

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Komentari nisu dopušteni.