Dobri susjedi postali još bolji

28. studenoga 2014.
Komentari isključeni
2.122 Pregleda

Od srijede, pa do danas Centar za odgoj i obrazovanje Lug proveo je projekt pod nazivom “Dobri susjedi – pogledaj svijet mojim očima”. U tome su mu kao suradnici na projektu pomogli Centar za socijalnu skrb Samobor,  Srednja strukovna škola Samobor, Gimnazija Antuna Gustava Matoša iz Samobora i Hrvatsko planinarsko društvo Japetić, sve pod pokroviteljstvom Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zagrebačke županije.

7 (1024 x 768)

U projektu su sudjelovali učenici i profesori srednjih škola, te djelatnici i korisnici Centra Lug. Cilj projekta bio je senzibilizacija prema djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, uz naglasak na prihvaćanje različitosti i zajednički suživot, te kreiranje kvalitetnijih međusobnih odnosa između mladih u našoj lokalnoj zajednici. Kao specifičan cilj projekta postavljena je izrada modela postupanja u zahtjevnim situacijama verbalne i fizičke agresivnosti prema mladima, ali i one usmjerene prema djelatnicima. Glavne projektne aktivnosti odvijale su se tri dana u planinarskom domu na Velikom Dolu, a evaluacijski dio održan je u Centru Lug. Slogani druženja bili su “Upoznaj mene” i “Odvažni”.

8 (1024 x 768)

S prekrasnog i nadasve zanimljivog zajedničkog međusobnog druženja učenika i profesora naših institucija, iznjedrili su se i zaključci da je bolje susjed u blizini, nego brat u daljini, da se problemi rješavaju razgovorom, razdvajanjem sudionika agresivne situacije i informiranjem o oblicima i vrstama nasilja. Načini pozitivnog rješavanja sukoba su, uz razgovor, pomoć prijatelja, susjeda, odrasle osobe, samokontrolom, tjelesnom aktivnošću, radom na sapomouzdanju i samoosnaživanju. Zaključeno je i da utjecaj medija i okoline te računalne igrice utječu na povećani broj agresivnih oblika ponašanja. Što se tiče senzibilizacije, glavna nit vodilja jest poštivati druge ljude, s naglaskom da smo svi jednaki, iako imamo svoje različitosti. Zaključna misao ovog projekta bila je da je odluka na nama.

9 (1024 x 768)

Na završnom dijelu bili su i ravnatelji suradničkih institucija, Nataša Koražija iz Centra za socijalnu skrb, Davor Škiljan iz Srednje strukovne škole, Franjo Bedeničić iz samoborske gimnazije, zatim pročelnica županijskoga ureda za zdravstvo i socijalnu skrb Ksenija Čuljak i predstavnik HPD-a Japetić, Robert Cvetković.

Profesori i odgajatelji također su radili na kreiranju modela postupanja te donijeli zajedničke zaključke kako je važna povezanost profesora i odgajatelja s učenicima i korisnicima, suradnja s roditeljima i institucijama, profesionalnost u radu i jasna hijerarhijska struktura unutar institucija. Osvijestili su i kako je, u svijetu mladih, iznimno važan vršnjački utjecaj, te kako tu činjenicu treba svakako imati na umu prigodom daljnjih kreiranja modela postupanja.

Katarina Špehar Fiškuš

Lada Lokmer

 

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.