Martin u šator, Martin iz šatora

17. studenoga 2014.
Komentari isključeni
1.678 Pregleda

Na glavnom gradskom trgu protekla se dva dana odvijala manifestacija nazvana Samoborsko martinje. Karakter joj je bio turističko-zabavni, s ciljem očuvanja tradicijskih vrijednosti i običaja samoborskog kraja. Prezentiralo se 15-ak vinarsko-vinogradarskih udruga s područja Zagrebačke županije, na izložbeno-prodajnom degustacijskom sajmu.

5 (1024 x 768)

Dio ostvarenih prihoda od prodaje vina te vinskih i drugih proizvoda bit će doniran učenicima slabog imovinskog stanja s područja Žumberka. Za to su se pobrinuli organizatori ove manifestacije, Udruga Samoborska vinska cesta i Ogranak Matice hrvatske u Samoboru, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije i Grada Samobora.

fb2 (1024 x 768)

Najboljim mladim vinom, iako samo za bod uspješnijim, žiri je na Samoborskom martinju proglasio vino našeg poznatog vinara i vinogradara Stjepana Sirovice.

fb4 (1024 x 768)

Vino i pjesmu na Samoborskom su martinju, uoči svečanog otvorenja manifestacije, i ovom prigodom uspješno spojili samoborski pjesnici predvođeni Zoranom Perovićem. Konkurencija “matičinim” pjesnicima na prvom Samoborskom martinju bili su fašnički pjesnici, koji su sebi dopustili malo slobodnije stihove i rime. Naše popularne zaštitne likove fašničkih spelancija, Princa, Sraku, Sudca i Fiškala, kupica je dobro oraspoložila, pa su dali naslutiti da će takav biti i 189. samoborski fašnik koji “na leto” počinje 6. veljače.

fb7 (1024 x 768)

Manifestaciju je, uz predsjednika Udruge Samoborska vinska cesta Dragu Koletića, otvorio gradski pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Frankić, a nakon toga su Srakica i njezina ekipica “zapopevali i zatancali” s voditeljem programa, Franjom Sinom Gluščićem i članovima KUD-a Oštrc iz Ruda. Ceremonijal krštenja mošta na Samoborskom je martinju protekao u režiji vrijednih i domišljatih Rudara, a svi koji su to propustili popratiti u subotu, mogli su i jučer uživati u reprizi dijela programa pod šatorom na glavnom gradskom trgu.

fb3 (1024 x 768)

Za zabavu su u subotu bili zaduženi tamburaši iz sastava Bez kontrole, a jučer grupa Exit i KUD Vinčica Belajske Poljice iz Slovenije. Velik se broj posjetitelja Samoborskog martinja okušao i u prepoznavanju vinarskog i vinogradasrkog alata i pribora te uključio u nagradnu igru organizatora.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.