Najnovije
Otkrijte Samobor trčeći (20. studenoga 2019. 13:15)
Sveta Nedelja nagradila plesne udruge (20. studenoga 2019. 13:05)
Od rallyja preko Rudara do borilišta (20. studenoga 2019. 11:45)
Gabrek je Gabrek i bu na vek! (19. studenoga 2019. 15:47)
Počele pripreme za 194. Samoborski fašnik (19. studenoga 2019. 15:25)
Zlato i bronca za Breganu u Rijeci (19. studenoga 2019. 13:36)

Proračun uravnotežen

14. studenoga 2014.
Komentari isključeni
2.136 Pregleda

S 15 glasova za i 4 protiv Gradsko je vijeće Samobor jučer prihvatilo treće ovogodišnje izmjene i dopune proračuna Grada Samobora za 2014. godinu. S obzirom na to da nije bilo ni povećanja, niti smanjenja ukupnih prihoda i primitaka, a ni rashoda, ovaj bi se rebalans mogao okarakterizirati gotovo tehničkim. Promjene su se dogodile unutar proračunskih pozicija. Došlo je, naime, do odstupanja na 25 prihodovnih i na 270 rashodovnih pozicija što je trebalo uravnotežiti. Najveći se rast, od 3 milijuna kuna, dogodio na poziciji prihoda od komunalnog doprinosa temeljem legalizacije bespravne izgradnje, a najviše je pao prihod od prodaje nekretnina i građevinskog zemljišta, za 4,2 milijuna kuna. Do kraja godine planirano izvršenje proračuna trebalo bi se kretati između 180 milijuna i 185 milijuna kuna. S obzirom na jednog novog investitora, očekuje se, naime, novi pozamašan iznos od oko 5 milijuna kuna komunalnog doprinosa, koji bi mogao biti uplaćen i do kraja ove godine. Dosadašnji prihodi grada u ovoj godini iznose 152 milijuna kuna, a rashodi 138 milijuna kuna. S današnjim danom na računu Grada je 14 milijuna kuna.

6 (1024 x 768)

Govoreći o proračunskim kretanjima u ovoj godini, pročelnik za financije Željko Radovanić, podsjetio je da je prvim rebalansom u svibnju smanjen gradski manjak, a nakon pristupanja trajnoj sanaciji odlagališta otpada Trebež, rebalansom u rujnu izdvojeno je 9,4 milijuna kuna za tu namjenu. Puno je riječi, u obrazloženju i u raspravi, bilo i o namjenskim sredstvima, odnosno o 7 milijuna kuna tzv. viška, odnosno neutrošenog novca u 2014. godini, usmjerenog na komunalnu izgradnju i opremanje grada. Ta se sradstva, nažalost, ne mogu pretakati u druge djelatnosti, primjerice, za sada aktualne božićnice umirovljenicima u ovoj godini.

ŠTUBLINOV RAFAL PITANJA

Najviše pitanja o uravnoteženju proračuna imao je HDZ-ov vijećnik Vjeran Štublin, koji je pokazao da se dobro pripremio za ovu sjednicu jer je redom nizao svoja pitanja, zaključivši da proračun nije ni razvojni, a niti socijalni. -Zašto su u postojećem proračunu izbrisana sredstva za gradnju nove sportske dvorane kod škole Samobor, zašto još u svibnju proračun nije usklađen s novom stopom zdravstvenog osiguranja, koji to gradski objekt za 3 milijuna kuna još nije prodan te zašto se priprema redizajn gradske internetske stranice vrijedan 50 tisuća kuna, povećavaju iznosi za ugovore o djelu, grade fontane, a istovremeno smanjuju sredstva za stipendije. Štublin je još pitao na što se konkretno odnosi iznos od 20 tisuća kuna županijske pomoći za Samoborsku glazbenu jesen, kada je župan svojim zaključkom za tu namjenu u listopadu ove godine dodatno izdvojio 50 tisuća kuna, koje to vodoopskrbne objekte sa 110 tisuća kuna održava Grad i zašto, koji se to objekti na prostoru bivše vojarne namjeravaju financirati sa 190 tisuća kuna i tako dalje. Na kraju je izrazio nadu da će se o razvojnoj dimenziji i socijalnoj osjetljivosti proračuna više računa povesti pri izglasavanju novog proračuna.

5 (1024 x 768)

Linda Rossini Gajšak iz HSLS-a ukazala je na noćna okupljanja mladih grada Samobora na gradskoj tržnici i pitala što je s Centrom za mlade u nekadašnjoj vojarni te zašto je neiskorištena ostala stavka od 100 tisuća kuna za sanaciju Starog grada, uz primjedbu da bi taj projekt trebalo kandidirati na EU fondove.

Željko Radovanić je rekao da gradnja nove sportske dvorane počinje u 2015. godini, kada će biti planirana i sredstva za to. Završetak njezine izgradnje očekuje se u 2016. godini. Za tu će namjenu sljedeće godine biti izdvojeno 5,2 milijuna gradskih i 2,3 milijuna decentraliziranih županijskih sredstava – rekao je Radovanić. Ukupno će gradnja sportske dvorane uz školu Samobor stajati 10 milijuna kuna. -U prodaju do daljnjega ne ide stara škola u Langovoj ulici, koja je bila povezana uz planove obrtničkog udruženja – podsjetio je Radovanić.

Redizajn gradske internetske stranice nužan je zbog njezina čestog rušenja iz razloga zastarjelosti sustava, koji je instaliran još 2007. godine – rekla je pročelnica gradonačelnikova ureda Valentina Horvat. -Do povećanja ugovora o djelu došlo je zbog zapošljavanja djelatnika na određeno vrijeme na poslovima legalizacije – naveo je Radovanić. -U vodoopskrbnom sustavu, pak, nije došlo do povećanja sredstava već preusmjeravanja sa žumberačkog vodovoda na vodovod Draganje Selo-Vratnik – objasnio je komunalni pročelnik Zvonko Župančić.

3 (1024 x 768)

Pročelnik Upravnog odjela za razvoj grada Mario Anušić rekao je da su projekti za sanaciju Staroga grada gotovi, ali da nema natječaja kojim bi se to moglo financirati iz EU sredstava. Ovih 100 tisuća kuna uglavnom služi za čišćenja oko starog grada i postavljanja skela – dodao je Anušić. Što se objekata u vojarni tiče, riječ je o onima koji su u zakupu, pa se sva ulaganja na njima moraju i iskazati – obrazložio je Mario Anušić dodavši kako dogodine neće biti sredstava za Centar za mlade, ali će se ipak otvoriti gradilište da ne bi istekla valjanost građevinske dozvole.

Pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat istaknuo je da je Samoborska glazbena jesen ukupno bila “teška” 622 i pol tisuće kuna, a da su ukupna sredstva od Zagrebačke županije u iznosu od 120 tisuća kuna, najprije 70 tisuća, pa još 50 tisuća kuna, utrošena na autorske honorare izvođača.

NEPLAĆENA VEČERA

Na kraju rasprave o proračunu HDZ-ov vijećnik Boris Makarun primijetio je da nas zbog lošeg planiranja očekuje žustra, a i žučna rasprava kad na dnevni red dođe novi proračun. No, financijski pročelnik Željko Radovanić zaključio je da su oporbeni vijećnici i prošle godine sumnjali u izvršenje proračuna tvrdeći da će Grad 2013. godinu završiti s gubitkom i nudeći za to okladu u večeru. -Tako, znamo svi, nije bilo, a na večeru me još nitko nije pozvao – rekao je Željko Radovanić.

SANACIJA KLIZIŠTA I ODRONA

S rebalansiranim proračunom usklađeni su programi u svim djelatnostima. Uz ostalo, u programu komunalne izgradnje, otvorena je nova pozicija od 3 milijuna kuna za sanaciju klizišta, a milijun i 42 tisuće kuna bit će utrošeno za izgradnju obilazne prometnice između Budinjaka i Gornje Vasi gdje se odronila stara cesta.

Programsko i financijsko izvješće Turističke zajednice grada Samobora o organizaciji 188. samoborskog fašnika prihvaćeno je bez primjedbi, uz prijedlog vijećnika Marinka Džepine iz SDP-a da se preciziraju kriteriji za nagrađivanje mjesnih odbora.

KRATKO I AKTUALNO

Aktualni sat ove sjednice Gradskog vijeća bio je kratak.

Izdvajamo pitanje Vjerana Štublina o poslovnom ugovoru između Komunalca i tvrtke Cezar, postavljeno u kontekstu privođenja i zatvaranja Milana Bandića i Petra Pripuza, koji se odnosi na zbrinjavanje krupnog otpada. -Nakon informacija u medijima o situaciji u Zagrebu u vezi s tim, utvrdili smo da je naš ugovor pravovaljan, na obavijesni razgovor još nitko nije pozvan, a na naš natječaj, na koji nas je natjerala država, ionako se javila samo tvrtka Cezar – objasnio je gradonačelnik Krešo Beljak.

Vjeran Štublin je još uime stanovnika Dijanićeve ulice u Samoboru tražio postavljanje uspornika prometa, a gradonačelnik ga je uputio da se to učini službenim pisanim zahtjevom, uz napomenu da mnogi, posebno nakon rekonstrukcija cesta i ulica, na taj način traže usporavanje prometa. Tako ćemo se – rekao je Beljak – uskoro pretvoriti u grad uspornika prometa, umjesto da policija na tim dionicama češće kontrolira ponašanje vozača.

4 (1024 x 768)

Boris Makarun je ukazao na nedopustivo zapušten okoliš oko dvorca Wagner. Grad je tu nemoćan jer se radi o privatnom vlasništvu – odgovorio je Krešo Beljak. Makaruna je razljutilo i postavljanje limitatora za potrošnju električne energije na rukometnom igralištu u Svetom Martinu pod Okićem, a ne i drugdje, pa je izrazio sumnju da je to učinjeno zato što je tamošnji predsjednik Mjesnog odbora HDZ-ovac. -To je čista provokacija – rekao je Krešo Beljak ustvrdivši da je limitatore postavila Elektra i Gradu tako stvorila dodatni trošak kroz zakup potrošene snage.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

  1. Avatar

    Gospon Maroevic! Ja sam stara samoborka,gledam i citam sve novosti o Samoboru_radio Samobor_vidim da ima puno novosti, ali u Crnoj kronici su sve stari dogadaji jos od mjececa ozujka,pa kaj se u nasem Samoboru bas nis ne dogada,znaci nema saobracajki,nema krada,nema zaljubljenih to je stvarno grad za pozeljeti.Puno lijepih pozdrava svim Samoborcima i Samoborkama.