Multukulturalna kuhinja Udruge Pozitiva

14. studenoga 2014.
Komentari isključeni
1.720 Pregleda

Udruga za održivi razvoj Pozitiva Samobor organizirala je jučer javnu akciju promocije nacionalne kulture i kulturne različitosti kroz tradicionalnu kuhinju 6 europskih zemalja koje sudjeluju u projektu “Let’s blend together”.

Projekt “Let’s blend together“ namijenjen je mladima od 15 do 30 godina koji nisu imali ranija iskustva u interkulturalnoj suradnji ili mladima koji nemaju mogućnost iskusiti život i rad u multikulturalnoj zajednici. Teme projekta su istraživanje kulturne raznolikosti zemalja koje sudjeluju u projektu, kroz tradicionalnu glazbu, ples, tradicionalne nošnje i hranu. Namjera projekta je da pruži mladima multikulturalno okruženje u kojem će oni sudjelovati, raditi i družiti se kako bi na taj način otkrili kulturnu raznolikost, a ujedno i sličnosti koje povezuju europske građane. Projekt “Let’s blend together” financiran je iz Erasmus+ programa.

Okupljanje sudionika u jučerašnjem projektu bilo je prijepodne u Mlinu iz bajke obitelji Komerički koja im je omogućila korištenje kuhinje i asistenciju svog kuhara ne bi li pripremili jela iz 6 zemalja, Hrvatske,  Italije,  Litve, Mađarske,  Makedonije  i  Rumunjske. Bilo je puno posla za sve kako bi se stiglo pripremiti na vrijeme i kako bi oslobodili kuhinju za redovito poslovanje restorana.

4 (1024 x 576)

U rano poslijepodne sve je to posluženo u Maloj dvorani Pučkog otvoreog učilišta gdje su sudionici projekta u narodnime nošnjame i zastavama zemalja, u nekoliko riječi prezentirali svoju nacionalnu hranu. U suradnji s Centrom za socijalnu skrb pozvali su mlade da dođu na druženje i degustaciju, a i drugi građani koju su se našli tamo, kao i djelatnici Učilišta imali su priliku probati pripremljene delicije. Jedan od ciljeva akcije bio je da se osjeti kulinarska multikulturalnost, najprije na nepcu, a kasnije i u srcu. Predstavnici Hrvatske i Samobora poslužili su rudarsku greblicu i juhu od vrganja.

3 (1024 x 576)

Okupljene su pozdravile dogradonačelnica Samobora Sanja Horvat Iveković i predsjednica Savjeta mladih Romina Galović. Svi prisutni su bili oduševljeni trudom koji se uložio u projekt i energijom koja je u tom trenutku zavladala prostorom te su uz ugodan razgovor i zvuke gitare komunicirali sa sudionicima projekta. Višak hrane donirao se, u dogovoru s ravnateljicom Centra za socijalnu skrb Natašom Koražijom, Sigurnoj ženskoj kući.

Sljedeća slična javna aktivnost bit će u znaku plesa, ove subote u Baillatinu.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.