Izložba koja svjedoči o Alfama za vječnost

10. studenoga 2014.
Komentari isključeni
2.691 Pregleda

Da Alfe i danas žive, te da će živjeti vječno, potvrdilo je i jučerašnje otvorenje izložbe o ovoj specijalnoj jedinici Policijske uprave zagrebačke u Samoborskom muzeju, čiji je vojnopolicijski doprinos u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine, na brojnim ratištima, bio neizmjeran. Izložbu su organizirali Udruga veterana Alfi i Karate klub Mladost iz Samobora, u spomen na svog člana, jednog od osmorice poginulih pripadnika ove postrojbe, Branka Bošnjaka, ali i ostalih sedmero smrtno stradalih Alfi u Domovinskom ratu.

12 (1024 x 768)

-Alfa je prvo slovo grčkog pisma, ima numerički broj 1, a u novijoj hrvatskoj povijesti sinonim je za hrabrost srčanost, odlučnost i istinsko domoljublje – istaknuo je, citirajući dijelom prvog ratnog zapovjednika Alfi, Vladimira Fabera, voditelj svečanosti otvorenja ove izložbe, Mislav Maroević.

8 (1024 x 768)

Predsjednik Udruge Alfinih veterana Željko Mihaljević govorio je uime jednog od organizatora ove izložbe i naglasio da je ova izložba dio jednog drugog programa – karate memorijala Branka Bošnjaka, koji se već 19 puta održao u organizaciji samoborskih “mladostaša” na čelu s njihovom predsjednicom Ljiljanom Šurbek Bošnjak.

Uz izložbu ratnih fotografija, u suradnji s Muzejom policije, izloženo je i naoružanje iz tog vremena kojim su se Alfe služile u ratno-redarstvenim operacijama u Domovinskom ratu. Postavljena je i posebna vitrina na ulazu u Muzej, posvećena ratnom putu Branka Bošnjaka.

14 (1024 x 768)

Otvarajući izložbu, njihov prvi ratni zapovjednik, Vladimir Faber, ponosno je istaknuo da su Alfe bez mrlje na savjesti, na čist policijskovojni način, obavljale svoje složene ratne zadaće nakon što je uslijedila oružana agresija na Hrvatsku tijekom ljeta 1991. godine. Na taj su način izrasle u elitnu i jednu od najobučenijih postrojbi MUP-a, koja je djelovala i antiteroristički.

9 (1024 x 768)

Lani je, podsjetimo, izašla i monografija naziva “Alfe žive vječno” autora Stjepana Milkovića u kojoj su objavljena svjedočanstva brojnih pripadnika Alfi.

Na priređivanju ove lijepe i povijesno značajne izložbe organzatorima je zahvalio i gradonačelnik Samobora Krešo Beljak izrazivši ponos što je jedan mali dio od 4 tisuće samoborskih branitelja, bio i u redovima Alfi. Ravnatelj Samoborskog muzeja Miroslav Milonjić istaknuo je da je ova izložba sjajan način komunikacije i s današnjim školarcima, koje će je posjetiti tijekom sljedeća dva tjedna. Izložba o Alfama u Samoborskom muzeju ostaje, naime, otvorena do 23. studenog.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.