Pomirba Beljaka i Hrga

9. studenoga 2014.
Komentari isključeni
2.953 Pregleda

Pred impozantnih 303 izaslanika Gradska organizacija Hrvatske seljačke stranke održala je jučer Izvještajno-programsku skupštinu u dvorani samoborskih srednjih škola. Tako brojan odaziv pokazatelj je rada, ali i stanja u ovoj stranačkoj organizaciji, koja u koaliciji s SDP-om već šestu godinu upravlja Gradom Samoborom i najjača je gradska organizacija HSS-a u Hrvatskoj. Ovaj put je skupštinski rad samoborskih HSS-ovaca pohodio i predsjednik stranke Branko Hrg što je bio pokazatelj svojevrsne pomirbe između njega i potpredsjednika stranke i predsjednika samoborskog HSS-a Kreše Beljaka, koji u posljednjih godinu dana baš i nisu uvijek bili na istoj frekvenciji u pogledima na vođenje i funkcioniranje stranke. No, sudeći prema izrečenom na ovoj skupštini, obostrane kritike su zapravo pomogle obojici u pronalaženju suglasja i glave su ponovno skupa. -Dobar je konflikt mišljenja koji daje novu vrijednost – rekao je na tu temu na ovoj skupštini Branko Hrg napomenuvši da se volja većine mora poštivati. Na to je još dodao da svaka stranka, koja se kala iznutra, gubi tlo pod nogama što na najnovijem primjeru pokazuje HSP dr. Ante Starčević.

10 (1024 x 768)

Samoborski HSS pod vodstvom Kreše Beljaka očito čvrsto stoji na nogama što je pokazalo i glasovanje o izvješću o proteklom jednogodišnjem radu i novom programu rada stranke, koje je pred izaslanike iznio predsjednik stranke Krešo Beljak. Na njegovo traženje, o prihvaćanju izvješća i programa rada glasovalo se tajno, jer, rekao je Beljak, nedavno mu je jedan član rekao da se puno njih ne slaže s njegovim radom, a boji mu se to reći. Da bi se otklonile bilo kakve sumnje ukoliko netko misli drugačije, pristupilo se tajnom glasovanju, a njegov rezultat je pokazao da je samo jedan izaslanik bio protiv predsjednikova izvješća, uz jedan nevažeći listić, a troje protiv programa rada, uz također samo jedan nevažeći glas. Dakle, Beljakova je orijentacija dobila potporu 301 izaslanika za izvješće, odnosno njih 299 za program rada.

11 (1024 x 768)

U izvješću o radu stranke u prethodnom razdoblju Krešo Beljak je posebno zadovoljstvo izrazio činjenicom da su brojni Samoborci zastupljeni u raznim tijelima stranke, od lokalnih, preko županijskih, sve do središnjih. -To nam je omogućila i naša brojnost, ali i visoko ustrojena organizacija rada – rekao je Beljak i posebno zahvalio organizaciji mladih na volonterskom djelovanju. Uz mlade, tu si i HSS-ovi doajeni, svi gradski vijećnici, stranačke asocijacije i predsjednici 50 temeljnih ogranaka po mjesnim odborima i gradskim četvrtima, koji su baza tog ustroja. -Toliko smo jaki – rekao je Beljak – da smo skoro ugasili sve druge stranke na terenu. Operativni se rad užeg vodstva stranke dogovara na dnevnoj, a šireg na tjednoj bazi. -To pridonosi i uspješnom djelovanju koalicijske vlasti u Samoboru koja je, što se dugoročne suradnje HSS-a i SDP-a tiče, unatoč raznim pritiscima, bez presedana na hrvatskoj političkoj sceni – istaknuo je Krešo Beljak. Kasnije je i predsjednik HSS-a Branko Hrg potvrdio da središnjica stranke nikad nije donosila preporuke lokalnim organizacijama s kim i kako da djeluju već im je omogućeno da sami o tome odlučuju.

-Samoborski HSS će ubuduće raditi na afirmaciji novih generacija i boriti se da stranka dobije saborskog zastupnika iz redova gradske organizacije – rekao je Krešo Beljak dodavši da će prioritet ipak biti lokalni izbori 2017. godine jer, kako se izrazio, želimo ostati neosvojiva politička tvrđava.

12 (1024 x 768)

Redali su se do kraja HSS-ove skupštine brojni govornici, gosti iz drugih sredina, mnogi HSS-ovi gradonačelnici i načelnici te predstavnici koalicijskih partnera.

Jedan od članova Gradske organizacije, Milan Kolman, primijetio je, aludirajući na 50 ogranaka, da HSS-ov samoborski vlak ima sve više vagona i putnika u njima, rekavši da na takvom stranačkom zajedništvu treba inzistirati i u drugim sredinama. Predsjednik Gradskog vijeća Samobora, SDP-ov Branimir Šiljak, podsjetio je na posljednji izborni rezultat samoborske koalicije najavivši njezino očuvanje i u sljedećem izbornom krugu. Predsjednik Organizacije mladih HSS-a Matej Orešković i predsjednica Mladih HSS-a Zagrebačke županije Marija Kukić dali su podršku Kreši Beljaku, koji otvara vrata mladima, i upozorili da ne postoje samo posebna područja od interesa za mlade jer su sva društvena pitanja i kretanja od interesa za njih. -Nije da nećemo, ne znamo ili ne možemo raditi, već nemamo gdje – rekao je Orešković – dodavši da je to realnost koju mladi žele promijeniti. Glavni tajnik HSS-a Ilija Ćorić u radu samoborske stranačke organizacije vidi naum da se ne ugase luč i nauk braće Radić, a predsjednik županijskog HSS-a i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić apelirao je da se i buduća eventualna nerazumijevanja u središnjici stranke prihvate i razumiju kao dobra namjera da se rad stranke poboljša.

13 (1024 x 768)

Na kraju je govorio i predsjednik stranke Branko Hrg rekavši da HSS u Samoboru najbolje pokazuje kako stranka može odlično funkcionirati u simbiozi ruralnog i urbanog područja kakvo je i samoborsko jer je to za stranku najplodnije tlo. -No, na njemu treba stalno raditi i obrađivati ga kako to čini Krešo Beljak, odnosno rješavati probleme u stranci da bi mogla djelovati kao složna obitelj – rekao je Hrg. -Nakon debakla na prošlim parlamentarnim izborima te razočaranja i bezdušja koje je zavladalo u stranci, digli smo se na posljednjim lokalnim izborima, u međuvremenu dobili i europarlamentarku te pokazali velikim strankama da smo i dalje politički prepoznatljivi – naglasio je Branko Hrg, dodavši da HSS od početka podržava preferencijalno glasovanje na budućim izborima. Državnom je vodstvu poručio da odredi pravce razvoja, a lokalnim sredinama omogući da same povlače sredstva iz europskih fondova za svoje projekte razvoja. -Unutar 2 milijarde eura za ruralni razvoj iz Europskog poljoprivrednog fonda, vidim i šansu za Samobor – rekao je Hrg.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

  1. Avatar

    Ovom Hrgu iz oči vidi da je poštenjačina tak da kad te stisnu između Kožića i Hrga nemreš drugo nek promeniti mišljenje !?

  2. Avatar

    To je zadnja skupština prije neg USKOK-ova akcija “Agram” dojde i do Sanobora! 🙂