Najnovije

Vrijeme s Mladenom Kušecom brzo leti

4. studenoga 2014.
Komentari isključeni
1.505 Pregleda

Omiljeni dječji pisac Mladen Kušec održao je jutros književni susret na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Samobor. Učenici Područne škole Strmec i čitateljski klub Osnovne škole Bogumila Tonija uživali su u jednosatnom druženju s piscem. Odgovarali su na pitalice, zagonetke te slušali šaljive pjesmice. Doznali su da je pisac u mladosti čuvao djecu i upravo ga je učestalo druženje s njima potaknulo na pisanje. Dječja mašta i radoznalost i dan danas nepresušan su izvor njegovog stvaralaštva.

Mladen Kušec se prisjetio i svojih rado slušanih radijskih emisija: “Bijela vrana”, “Patuljci pojma nemaju”, “Tonkica Palonkica frrr” i “Hihotići”, a predstavio je i neke od svojih mnogobrojnih knjiga: “Zlatni potok”, “Kuštravi dječak”, “Plave zvijezde”, “Pijetao koji je pao s neba”, “Plavi kaputić”. Osobito je ponosan na knjigu Bijela vrana koja je nastala prema istoimenoj radijskoj emisiji u kojoj postavlja zanimljivo pitanje – “Jesu li djeca doista ‘mala’ ili ih odrasli samo ne shvaćaju ozbiljno?”.

U dječjim odgovorima Kušec dokazuje kako djeca često razmišljaju ozbiljnije od odraslih. Djecu je, kao veliki zaljubljenik u prirodu, upozorio da uživaju u prirodnim ljepotama, da ih gledaju i osluškuju, pa će možda i njih inspirirati za pisanje nekog romana, priče ili pjesme.

Autor je predstavio i svoju novu knjigu “”Kako vrijeme leti” koja je vrlo zanimljiva jer uz Kušecove pjesme sadrži i ilustracije herbarija koji je autor pronašao, a star je gotovo stotinu godina. Djeca su razigrano komunicirala s Kušecom, a zanimljivo je bilo to što su se susretu pridružili i odrasli Kušecovi poklonici i sa zadovoljstvom se prisjetili svoga djetinjstva.

Blaženka Mavrić Vadlja

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.