Najnovije
Otkrijte Samobor trčeći (20. studenoga 2019. 13:15)
Sveta Nedelja nagradila plesne udruge (20. studenoga 2019. 13:05)
Od rallyja preko Rudara do borilišta (20. studenoga 2019. 11:45)
Gabrek je Gabrek i bu na vek! (19. studenoga 2019. 15:47)
Počele pripreme za 194. Samoborski fašnik (19. studenoga 2019. 15:25)
Zlato i bronca za Breganu u Rijeci (19. studenoga 2019. 13:36)

Strpljivi Rudari “istresli” svoje nagomilane probleme

4. studenoga 2014.
Komentari isključeni
1.689 Pregleda

Mjesni odbor Rude i tamošnji vatrogasni dom bili su sinoć mjesto dvoipolsatne, 34. po redu tribine gradonačelnika Kreše Beljaka i njegovih suradnika s članovima Vijeća mjesnog odbora i mještanima. Tribinu je vodio predsjednik Mjesnog odbora Rude Željko Koščica, a uz gradonačelnika Beljaka, bili su i njegovi zamjenici Željko Stanec i Sanja Horvat Iveković, predsjednik Gradskog vijeća Branimir Šiljak, pročelnik za komunalne djelatnosti u Gradu Zvonko Župančić, gradski koordinator za rad mjesnih odbora Petar Grgečić te predsjednik Nadzornog odbora Komunalca Miljenko Beljak.

Očekivala se žestoka tribina jer u Rudama ove godine baš i nije bilo značajnjih komunalnih zahvata osim izgradnje vodovoda u Črncu na koji još nije nitko priključen. S druge strane, Rude i Rudare mučile su poplave, odnosno izlijevanje Gradne, aktiviranje starih i otvaranje novih klizišta i uništene prometnice. Bilo je burnih rasprava, s puno pitanja, ali su protekle u korektnom ozračju.

VODOVOD ČRNEC

Od gradskih se čelnika i predstavnika gradske uprave tražio hitan sastanak u vezi s priključcima, odnosno izgradnjom sekundarne mreže na vodovodu u Črncu, pa je, uz posredovanje zamjenika gradonačelnika Željka Staneca, dogovoreno da se predstavnici Mjesnog odbora, neposredno zainteresirani mještani, gradski koorodinator za mjesne odbore i predstavnici Zagrebačkog holdinga, odnosno Vodoopskrbe, što prije sastanu. Rudare muči i sanacija većeg dijela prometnica, počevši od glave ceste koja od Samobora vodi prema Rudama, na kojoj je na nekoliko mjesta zabilježeno izlijetanje automobila. Mještani Ruda tražili su i rješavanje pitanja izdvojenog prikupljanja otpada, dogradnju javne rasvjete i popravak postojeće, sanaciju klizišta i reguliranje vodotoka Gradne da ne bi bilo novih izlijevanja. U planu Mjesnog odbora je i preuređenja mjesnog središta i izgradnja trga u Rudama.

2 (1024 x 768)

Dio manjih problema poput rasvjete, čišćenja zatrpanih kanala, popravka autobusnih nadstrešnica i krpanja udarnih rupa na cestama prema groblju i Cerju recimo, riješit će se već ovaj tjedan, drugi dio, ovisno o vremenu, do kraja godine, a preostalo dogodine.
Gradonačelnik Krešo Beljak više je puta naglasio da svu krivicu za neučinjeno preuzima na sebe jer, rekao je, kad momčad ne igra dobro, trener je odgovoran. Više puta se okomio i na poslovanje Komunalca s kojim nikako nije zadovoljan, a zna, kaže, da ni tamo nisu zadovoljni s njegovim nezadovoljstvom i miješanjem u posao. No, smatra gradonačelnik, ono je opravdano jer se već nebrojeno puta pokazalo da se ni mehanizacija, a niti ljudstvo u gradskoj komunalnoj tvrtki optimalno ne koriste. -Jedino što mogu poduzeti, smjena je uprave, odnosno direktora, pa je ovo sada već četvrta uprava u mom mandatu od koje se očekuje da riješi organizaciju rada u Komunalcu tako da budu zadovoljni ponajprije građani, ali i zaposlenici – rekao je Beljak. -Ne bude li tako – dodao je Beljak – opcija je raspuštanje Komunalca i angažiranje privatnika.

OBILNE KIŠE “OPRALE” DESETKE MILIJUNA KUNA

Gradonačelnik je još istaknuo da je sveukupna šteta od obilnih kiša i odrona na području cijeloga grada u ovoj godini dosegnula oko 45 milijuna kuna i da će se rješavanju tih pitanja pristupiti prema prioritetima, s geodetskom podlogom i projektnim rješenjima. Prioriteti Ruda – rekao je Beljak – rješavat će se tijekom sljedeće godine jer je u Gradu ostalo neutoršeno oko 7 milijuna kuna namjenskih gradskih sredstava za komunalno održavanje što se prebacuje u sljedeću godinu. Posljedica je to – ponovio je – rada, odnosno nerada u Komunalcu. -Nažalost, ni Hrvatske vode, niti Vodoprivreda, nisu dobro odradile svoj posao – dodao je zamjenik gradonačelnika Željko Stanec – jer i dalje čekamo njihov hodogram rješavanja problema na svim gradskim vodotocima. -Ne dođe li taj plan do kraja tjedna, angažirat ćemo Komunalac, iako to nije u gradskoj ovlasti, da bar privremeno riješi najkritičiniji dio Gradne u Rudama – dodao je gradonačelnik Beljak.

4 (1024 x 768)

Predsjednik Mjesnog odbora Željko Koščica ponovno je izrazio svoje nezadovoljstvo ažurnošću svih službi, gradskih i državnih, kod prošlomjesečnog izlijevanja Gradne, koje, unatoč svim najavama obilne kiše, prvu noć nisu bile spremne i dežurne na terenu. Vesna Kelečić, čija je kuća s posjedom najviše pogođena odronom i nabujalom Gradnom, smatra da Grad mora nekako utjecati na Hrvatske vode i Vodoprivredu jer oni jedni druge, kako je rekla, međusobno ucjenjuju neplaćanjem posla i dok je god protoka – kaže Vesna Kelečić – oni ne poduzimaju ništa. Zlatko Frketić je, pak, dodao da svi Rudari sve više postaju taoci neodržavanja vodotoka Gradne.
Gradonačelnik Beljak je uzgred napomeno da Hrvatske vode imaju u planu izgradnju manje retencije i na Lipovečkoj Gradni, poput one na Rudarskoj Gradni. No, kako kaže gradonačelnik, kad ih je upozorio na to da bi 10-ak, pa i više milijuna kuna bolje bilo uložiti u izgradnju škarpi uz vodotoke, ponudili su mu da onda on prihvati svu odgovornost za sve poplave na samoborskom području. -To, naravno, ne dolazi u obzir jer vodotoci nisu u nadležnosti Grada, pa će nam tako – kaže Beljak – i dalje propadati prometnice uz potoke, koje je voda već podosta erodirala, odnosno “podlokala”.

5 (1024 x 768)

Nažalost – naglasili su Beljak i Stanec – klizišta se zbog prirodnih pojava ne mogu trajno sanirati, a zbog njihova velikog broja u posljednje vrijeme morat će se pribjeći i što jeftinijoj sanaciji stradalih prometnica. Stanovnici zaseoka Šicli upozorili su gradske dužnosnike na novo klizište na njihovom području rekavši da Komunalčev odvoz odronjene zemlje s puta asfaltiranog prije dvije godine, ne rješava ovaj problem.

S obzirom na konfiguraciju terena u Rudama, problemi s oborinskim vodama prisutni na svim brdskim cestama, pa, primjerice, mještani Kolarskog Brega, traže da se na nekoliko mjesta prereže asfalt i ugrade kanalice. Ponudili su da dio posla i sami odrade ukoliko to Komunalac prije zime ne stigne.

CRKVENI SAT

Vijeće Mjesnog odbora odlučilo je da 41 tisuću kuna s koliko trenutno raspolažu Rude na svom žiro računu ulože u postavljanje sata na crkvenom tornju. -Ulaganja u komunalije – upozorio je Željko Koščica – ne dolaze u obzir jer za to su zaduženi i plaćeni drugi.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.