Mihael Paar i Kvartet Porin u Galeriji Prica

3. studenoga 2014.
Komentari isključeni
1.452 Pregleda

Mihael Paar, klarinet/basetni klarinet i Kvartet Porin (Ivan Novinc i Tamara Petir, violine; Lucija Brnadić, viola; Neva Begović, čelo), u srijedu 5. studenog od 20 sati koncertiraju u Galeriji Prica u Samoboru. Koncert se održava u okviru Glazbenog prstena Zagrebačke županije u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb i POU Samobor. Mozartovi nedovršeni Rondo i Allegro u ovoj će se prigodi po prvi puta izvesti u Hrvatskoj!


Program koncerta:
Mozart: Rondo KV Anh. 88/581a
Jarnović: Kvartet u F-duru
Mozart: Allegro KV Anh. 91/516c
Weber: Grand Quintet Op. 34

Kvartet Porin osnovan je 1998. godine u okviru razreda komorne glazbe prof. Mladena Sedaka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Pored intenzivnog zajedničkog rada tijekom studija na Akademiji, kvartet je aktivno sudjelovao na majstorskim tečajevima kod Valtera Dešpalja, a kasnije i kod vrhunskih svjetskih gudačkih kvarteta kao što su Amadeus, Berg, Bartók, Janaček, Smetana i Praški kvartet.
Porin kvartet vrlo brzo se profilirao kao jedan od najznačajnijih hrvatskih komornih sastava, postigavši brojne uspjehe ne samo diljem Hrvatske, već i u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Italiji, BiH te u Argentini i Kanadi. Od 2006. godine Kvartet Porin priređuje u Zagrebu vlastite cikluse koncerata.
U svom širokom repertoaru kvartet uz klasike posebnu pažnju posvećuje domaćem stvaralaštvu. Kvartet je u travnju 2001. osvojio Nagradu Darko Lukić na istoimenoj tribini, a godinu dana kasnije nagradu Ivo Vuljević za najbolje mlade glazbenike. Za ciklus koncerata u sezoni 2007./2008. Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika dodijelilo im je diplomu Milka Trnina, najveće priznanje za komorne sastave.

mihael paar (757 x 504)

Klarinetist Mihael Paar diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (J. Tonžetić), a magistrirao na salzburškom Mozarteumu (A. Brandhofer). Istaknuo se osvajanjem nekolicine nagrada na međunarodnim natjecanjima u Italiji i Makedoniji. Dobitnik je nagrade međunarodne Fondacije Solti te nagrade HDS-a na Tribini mladih umjetnika ‘Darko Lukić’. Solistički je nastupio uz komorni orkestar Franjo Krežma, Samoborske gudače, Zagrebački kvartet, Kvartet Sebastian i Acies kvartet.

Pozornost na sebe skrenuo je već kao 15-godišnjak kada je nastupio uz simfonijski orkestar Windstrings. Od tada bilježi nastupe u važnim hrvatskim i inozemnim koncertnim dvoranama, te na renomiranim međunarodnim festivalima. Poziv da se uključi u rad orkestralne akademije Bečke filharmonije, dobio je kao prvi hrvatski glazbenik od utemeljenja ove prestižne institucije.
Mihael Paar podjednako se dobro snalazi u cijelom rasponu repertoara, a posebnu sklonost iskazuje prema klasičnoj literaturi (s naglaskom na djelima W. A. Mozarta), u kojoj se kao prvi hrvatski klarinetist profilira u tumača autentičnog teksta na basetnom klarinetu. Njegova integralna izvedba Mozartovog Kvinteta K581 kojom su otvorene 18. Svečanosti Pasionske baštine prva je takva izvedba u Hrvatskoj uopće.

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Komentari nisu dopušteni.