Naše ratnike nosimo u srcu

1. studenoga 2014.
Komentari isključeni
1.989 Pregleda

U Osnovnoj školi Rude uoči Svih svetih, pred učenicima, osobljem škole i gostima, održana je svečanost odavanja počasti poginulim hrvatskim braniteljima, nekadašnjim učenicima škole u Rudama, Vladi Ivčiću, Branku Mađeriću, Vladi Niklu, Franji Razumu i Slavku Vojaku. Želja pripadnika braniteljskih udruga, ravnateljice Škole Rude, Kristine Halužan i drugih nastavnika bila je da ova, prije nekoliko godina postavljena ploča ne bude samo svakodnevni nijemi svjedok uspomene na naše branitelje, već da se spomen na njih bar jedanput godišnje obilježi i živom riječi i prigodnim programom.

Uspomenu na 5 rudarskih ratnika evocirala je nastavnica Biserka Mihalina, rekavši na kraju kako su svojom hrabrošću našem srcu poklonili ružu, a oku suzu. Domoljubne stihove samoborskih pjesnika govorili su nekadašnji učenik, a danas učitelj u školi, Miroslav Fresl i učenik Frano Štengl. Govorile su i majka poginulog, ali ne i pokopanog Vlade Nikla jer mu se ne zna grob, te supruga poginulog Vlade Ivčića. Uime Koordinacije braniteljskih udruga Samobora i Svete Nedelje govorio je Franjo Horvat napomenuvši da svi suborci poginulih stalno osjećaju njihovu prisutnost među nama. Uz rudarskog župnika Darka Banfića molilo se za duše svih poginulih.

U sklopu ove komemoracije, koja bi trebala biti ogledna za sve škole ne bi li se mlađim generacijama prenosila istina o Domovinskom ratu, postavljena je i prigodna izložba sjećanja na hrvatskih grad heroj – Vukovar.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.