Nikad dosad brojniji Trokut

29. listopada 2014.
Komentari isključeni
2.224 Pregleda

Nikad više izaslanstava nije bilo na Trokutu, na odavanju počasti poginulim braniteljima na novljanskoj bojišnici, kao danas. Razlog tomu je podizanje triju novih stećeka na spomen obilježju, kojima je kompeltiran ovaj jednostavni, a istovremeno i monumentalni spomenik herojima Domovinskog rata iz različitih postrojbi i raznih hrvatskih krajeva, koji su domovinu branili baš na ovom mjestu. Za njezinu obranu od agresora i okupatora položili su svoje živote na njezin oltar. I to se ne smije nikada zaboraviti i uvijek će se cijeniti – naglasili su gotovo svi govornici na ovogodišnjoj komemorativnoj svečanosti, kojom su obilježene 23 godine od borbenih aktivnosti u Domovinskom ratu u kojima je na ovom zapadnoslavonskom ratištu smrtno stradalo 277 pripadnika Hrvatske vojske. Mnogi su istaknuli jedinstvo naših branitelja iz tog vremena koje nam danas tako jako nedostaje, a neki su svojim govorima prenijeli žive slike tog vremena novim generacijama čiji su se očevi ovdje borili za hrvatsku slobodu.

12 (1024 x 768)

Govornici su bili predstavnici gradova i županija, čiji su građani bili ratnici koji su štiitili hrvatski suverenitet u zapadnoj Slavoniji i izaslanici državnog vrha. Uz ostale, govorili su gradonačelnik Novske Vlado Klasan, jedan od ratnih zapovjednika, brigadir Stjepan Ivanić, gradonačelnik Bjelovara Antun Korušec, župan bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs, zatim još jedan od ratnih zapovjednika, gerenal pukovnik Marijan Mareković, ministar hrvatskih branitelja Predrag Fred Matić, izaslanica predsjednika Sabora Josipa Leke, Vanja Posavac i izaslanik predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Ive Josipovića, brigadni general Rudi Stipčić.

27 (1024 x 768)

Na Trokutu se uvijek prisjećamo vojno-redarstvene operacije Orkan, koja je široj javnosti – kao je primijetio ministar Matić, manje poznata, a u kojoj su i naši samoborski dečki ugradili svoje živote u temelje domovine. Prva petorica poginula su ovdje upravo na današnji dan. To su Vlado Ivčić, Rajko Turk, Davor Kelemen, Zlatko Šabarić i Krešo Purić, svi iz 151. samoborske brigade. Članovi njihovih obitelji i njihovi suborci, odali su im počast, kao i uvijek na Trokutu, i na mjestima pogibije.

28 (1024 x 768)

Svečanost je počela misom za poginule branitelje koju je predvodio monsinjor Stjepan Ptičak, generalni vikar Križevačke biskupije. Jedan od svećenika bio je i Samoborac, pater Vatroslav Frkin, ratni kapelan 151. samoborske brigade. U komemoraciji je sudjelovalo i samoborsko izaslanstvo na čelu sa zamjenicom gradonačelnika Samobora Sanjom Horvat Iveković te svetonedeljsko kojeg je predvodio gradonačelnik Drago Prahin.

25 (1024 x 768)

Trokut su ponovno pohodili i samoborski i svetonedeljski školarci, osnovci i srednjoškolci te članovi raznih udruga iz oba grada.
Ove su godine u sklopu spomen obilježja, kako smo naveli na početku, podignuta i tri zadnja stećka, Prvoj gardijskoj brigadi Tigrova te braniteljima Novske i Ivanić-Grada.

26 (1024 x 768)

Organizatori ovogodišnjeg programa bili su Bjelovarsko-bilogorska županija i Grad Bjelovar.

Uoči polaska prema Trokutu, rano jutros, u parku Domovinske zahvalnosti u Samoboru vijenac za sve poginule branitelje položilo je posebno izaslanstvo samoborskih branitelja.

24 (1024 x 765)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.