Žumberačke vile – čuvari baštine svoga kraja

15. listopada 2014.
Komentari isključeni
1.393 Pregleda

Udruga Žumberačke vile iz Sošica osnovana je 2011. godine s ciljem očuvanja povijesne i kulturne baštine žumberačkog kraja, koja broji 25 članova.

U veljači 2013. godine organizirala je Fašnik s predstavom i izborom nabolje maske, spaljivanjem fašnika, zabavom i prigodnom večerom koju su pripremile članice Udruge.

U ožujku su uz odobrena sredstva za 2013. godinu od Regionalne zaklade za lokalni razvoj ZAMAH za građansku inicijativu, proveli akciju pod nazivom “Novi prostor – novi sadržaji” u što su se uključili mnogi volonteri. Uređene su prostorije u Vatrogasnom domu tako da se u njima mogu odvijati manja događanja. Ujedno je priređena izložba obiteljskih fotografija mještana Sošica. Članovi Udruge i mještani su sretni zbog mogućnosti sudjelovanja u poboljšanju kvalitete života u svom mjestu.

Organizirali su košnju trave oko potoka kao nastavak njegova uređenja iz 2012. godine.

U lipnju prošle godine uređeno je igralište sijanjem nove trave, redovito se kosilo svaki tjedan, a obojani su i golovi na igralištu. Organiziran je i malonogometni turnir na kojem su sudjelovale 4 ekipe kojima je osiguran ručak, a za prve tri ekipe, uz pehare, i novčane nagrade.

Članovi udruge sudjelovali su u radovima oko crkve. Zajedno s mještanima Sošica, priređen je oproštaj s ocem Orelom i doček oca Marjana s programom nazvanim “Orel ode, Marjna dođe.

U suradnji s Vatrogasnim društvom Sošice, Udrugom Uskok Sošice i mještanima, organizirano je obilježavanje 100. godišnjice izgradnje vodovoda u Sošicama. Za starohrvatski narodni običaj Martinje organizirana je predstava i zabavna večer.

Žumberačke vile su se pobrinule i za tribinu na kojoj je pred 30-ak okupljenih gostovala psihologinja Ljubica Vranić Uvodić s temom osobne promjene tj. kako vlastiti život ne sabotirati zbog straha, srama ili nesigurnosti te zašto se treba smijati, širiti pozitivne emocije, zašto je važno biti tolerantanž i zašto kršimo obećanja. Na sva ta pitanja profesorica Vranić je odgovarala u obliku praktičnih savjeta i uputa.

Zorica Ličko

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.