Mini komposteri u Svetoj Nedelji

14. listopada 2014.
Komentari isključeni
2.533 Pregleda

Temeljem Zakona o održivom gospodarenju otpadom o obvezi odvojenog prikupljanja miješanog komunalnog otpada, biorazgradivog komunalnog otpada i odvojenog prikupljanja otpadnog papira, metala, stakla, plastike i tekstila te krupnog, odnosno glomaznog komunalnog otpada, Grad Sveta Nedelja postavio je jučer na svom području zelene otoke na kojima Svetonedeljčani mogu besplatno odložiti i odvojiti komunalni otpad, plastiku, papir, staklo i tekstil. Također, odvojeno se u posude i vreće prikuplja otpad u svim kućanstvima, miješani komunalni otpad te papir i plastika. Glomazni otpada na području Grada redovito se prikuplja dvaput godišnje, u proljeće i jesen, a građani ga mogu svakodnevno, osim nedjeljom, tijekom cijele godine besplatno predati u svetonedeljsko reciklažno dvorište u Ulici dr. Franje Tuđmana. U reciklažnom dvorištu može se odložiti odvojeno prikupljeni otpad, papir, plastika, staklena i metalna ambalaža, tekstil, gume, elektronički otpad, akumulatori i baterije, ulja, zauljena ambalaža, najlon, folija, drvo, stiropor, ravno staklo i zeleni otpad.

Grad Sveta Nedelja proveo je anketu među kućanstvom o načinu zbrinjavanja bio otpada. Anketu je ispunilo 8,5 posto kućanstava, a rezultati ankete su sljedeći: 27posto kućanstva već zbrinjava bio otpad putem kompostera, 44 posto želi zbrinjavati bio otpad kompostiranjem, a 25 posto stanovništva putem posude za bio otpad, dok 4 posto stanovnika ne želi uopće izdvajati bio otpad. S obzirom na to da na području Svete Nedelje stanovništvo živi uglavnom u obiteljskim kućama, Grad će poticati zbrinjavanje bio otpada putem kompostera.

Pilot projektom mini kompostera, pod nazivom “Kompostirajmo zajedno-naš doprinos zaštiti okoliša”, Grad Sveta Nedelja i trgovačko društvo Eko-flor plus zajedno će s 20-ak odabranih kućanstava u naselju Rakitje, u Ulicama Augusta Cesarca, Ribel, Selišće, Voćarska, Stari hrast, Radnička, Gustava Krkleca, Prvi novački odvojak, Gmajna i Loza, putem mini kompostera koji će biti podijeljeni po kućanstvima, kompostiranjem iskoristiti brojne vrijednosti i sastojke koji dosad nisu bili iskorišteni. U ovaj pilot projekt ušla su kućanstva koja su se putem ankete opredijelila za zbrinjavanje otpada putem kompostera. Projekt je započeo jučerašnjom podjelom kompostera u Rakitju i trajat će 3 mjeseca. Prvoj podjeli bili su nazočni i predstavnici Grada Svete Nedelje, gradonačelnik Drago Prahin, zamjenik gradonačelnika Damir Halužan, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Biserka Delač, viša savjetnica za financije i računovodstvo Martina Fabijan te predstavnici tvrtke Eko-flor plus, stručna suradnica prodaje Sanja Cesarec i voditelj tehničkog sektora Rudolf Krpina.

Cilj ovog projekta je utvrditi količine miješanog komunalnog otpada prije i poslije uvođenja mini kompostera, kako bi se odabrao najbolji način prikupljanja i zbrinjavanja biorazgradivog komunalnog otpada i smanjila količina otpada koji se odlaže na odlagalište te onečišćenja tla, vode i zraka.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.