Svjetski dan srca i breme koje donose srčano-žilne bolesti

30. rujna 2014.
Komentari isključeni
1.011 Pregleda

U suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Zagrebačke županije danas je u Svetoj Nedelji obilježen Svjetski dan srca koji se inače obilježava 29. rujna.

Tim povodom djelatnici Zavoda za javno zdravstvo održali su edukativna predavanja na sljedeće teme: Debljina – epidemija suvremenog društva, Pušenje, te Šećerna bolest. Nakon završetka predavanja svi zainteresirani mogli su sudjelovati u mjerenju krvnoga tlaka, glukoze u krvi te indeksa tjelesne mase, što su također provodili djelatnici Zavoda.

Srčano-žilne bolesti imaju velik utjecaj na sveukupno obolijevanje i smrtnost pučanstva u suvremenom svijetu u kojemu gotovo svaka druga osoba umre od ove bolesti. Glavna svrha obilježavanja Svjetskoga dana srca zato nije samo upozoravanje cjelokupne javnosti na to veliko breme, već i educiranje o mogućnostima njegovog sprečavanja. Svaki pojedinac ima pravo na mogućnost izbora u svom okruženju, s ciljem očuvanja zdravlja srca, bez obzira na to gdje živi, radi ili se igra. Svi smo dužni poduzeti aktivnosti kako bismo omogućili da taj odabir bude pravilan za zdravlje srca – poruka je predavača s ovog skupa.

Novo edukativno predavanje na istu temu bit će sutra u podne u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Samoboru, a i u našem će gradu biti organizirano mjerenje krvnog tlaka, šećera u krvi, indeksa tjelesne mase i količine masnog tkiva.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.