Mihalski stihovi o rodnom kraju

30. rujna 2014.
Komentari isključeni
2.375 Pregleda

Napoznatija i najsamoborskija pjesnička manifestacija “Pri Svetem Mihalu”, održana sinoć, okupila je 43 pjesnika, članova Matice hrvatske Samobor. Dosadašnji susreti održavali su se u kapelici Svetoga Mihalja, a ovaj put je ovom miholjskom pjesničkom susretu domaćinstvo pružila Galerija Prica.

Pjesme su bile podijeljene u 4 ciklusa, a tematski određene rodnim mjestom, odnosno zavičajem svakog od pjesnika. Tako su se čitale najprije pjesme o Zagrebu pod zajedničkim nazivom “Moj Zagreb tak imam te rad”, potom o drugim mjestima kontinentalne Hrvatske zajednički obilježene kao “Malena mjesta srca moga”, zatim one koje govore o lijepom primorskom kraju – “O more mati”, te, na posljetku, pjesme o Samoboru koje je obilježio nazivnik “Sanobor, ti dragi i stari”. Bilo je i pjesnika koji su s temom zašli u neke druge sfere, pa su njihove pjesme svrstane u tzv. “Neposluške”.

U svoje stihove pjesnici su ugradili mnoštvo emocija, srca i duše, a izričaji su im bili raznoliki. Neki su se držali čiste lirike i klasičnih soneta, a drugi su “odlutali” u šaljive stihova i aktualnu političku situaciju.

Odlukom Ocjenjivačkog suda, ovogodišnja “Nagrada Dragica Vrbenski” za najbolju pjesmu uručena je Đurđici Runtas za pjesmu koja govori o njezinoj hiži djetinjstva, pa je i napisana kajkavskim dijalektom.

Bilo je ovo 23. izdanje priredbe “Pri svetem Mihalu” pod vodstvom legendarne samoborske pjesnikinje i počasne predsjednice samoborskog ogranka Matice hrvatske, Ranke Novosel. U sklopu okupljanja “matičar” Zoran Perović promovirao je ovogodišnji pjesnički zbornik “Pri svetem Mihalu”, čija je dodana vrijednost objava uglazbljenih pjesama o Samoboru.

Susret je glazbeno obogatio voditelj Glazbenog odjela samoborske Matice Ivan Mužanić sa suradnicima, a svima okupljenima dobrodošlicu je poželio i predsjednik samoborskog ogranka Gordan Črpić.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.