KUD-u Oštrc nagrada “Vicko Andrić”

30. rujna 2014.
Komentari isključeni
1.610 Pregleda

Nagrada „Vicko Andrić“ najveće je državno priznanje koje se od 2004. godine dodjeljuje za postignuća u konzervatorsko-restauratorskim radovima na očuvanju kulturne baštine, istraživanju i dokumentiranju kulturnih dobara, razvoju konzervatorsko-restauratorske struke i unapređenju sustava zaštite kulturne baštine te očuvanju i obogaćenju ukupnoga fundusa kulturne baštine Republike Hrvatske. Nagrada nosi ime prvog hrvatskog konzervatora koji je prije 160 godina imenovan na dužnost počasnog konzula za splitski i zadarski okrug i koji je izradio prve arhitektonske snimke Dioklecijanove palače.

KUD Ostrc_Svi (757 x 426)

Svečana dodjela nagrada održana je 30. rujna 2014. godine u 12 sati u atriju Muzeja Mimara i to u tri kategorije: nagrada za životno djelo, godišnja nagrada i nagrada za doprinos lokalnoj zajednici.

Upravo u ovoj zadnjoj kategoriji zamjenik ministrice kulture prof. Berislav Šipuš uručio je vrijedno priznanje i plaketu tajniku KUD-a Oštrc Josipu Lebegneru. U obrazloženju Ministarstva kulture navodi se sljedeće: „Nagrada „Vicko Andrić“ dodjeljuje se za aktivnosti vezane uz revitalizaciju lokalnih vrijednosti i rad na projektima iz područja zaštite kulturne baštine: za proglašenje autohtonog rudarskog kolača, Rudarske greblice, nematerijalnim kulturnim dobrom, zatim za doprinos KUD-a u obnovi Rudnika sv. Barbara te za obnovu i uvrštenje mlina Pukšar na listu preventivno zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske“.

Nagrada Vicko Andric (757 x 426)

Značaj ovog najvećeg priznanja za društvo u njegovih 35 godina djelovanja još je veći ako se znade da je KUD Oštrc prva udruga kojoj je takva nagrada uopće dodijeljena. Dio nagrade čini i 10.000 kn koji će se većim dijelom utrošiti na obnovu mlina Pukšar.

Ostali ovogodišnji laureati jesu akademik Nenad Cambi, dobitnik nagrade za životno djelo i konzervatorski tim Maja Gorianc Čumbrek d.i.a i Mladen Perušić, d.i.a., djelatnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode u Zagrebu kojima je dodijeljena godišnja nagrada za vođenje zahtjevne obnove pročelja, kupole i krova Umjetničkog paviljona u Zagrebu u periodu od 2006. do 2013. godine.

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Komentari nisu dopušteni.