Teorija Coachinga za plansku primjenu u praksi

29. rujna 2014.
Komentari isključeni
963 Pregleda

Projekt cjeloživotnog učenja pod nazivom „Kolegijalno podupiranje među učiteljima po načelima coachinga, s ciljem stvaranja poticajnog okruženja za učenike – PEERTNER“ nastavio se u subotu u Osnovnoj školi Milana Langa u Bregani, odmah na početku nove školske godine. Slovenske voditeljice Projekta, dr. Zora Rutar Ilc iz Zavoda za školstvo Republike Slovenije i mag. Blanka Tacer iz Skupine Primera, održale su posljednje skupno predavanje i radionice. U prvom dijelu bila je to rekapitulacija svega dosad naučenoga kroz „veliku sliku projekta“ – odnosno ponavljanje ključnih pojmova, uz brojne ilustracije i fotografije s prijašnjih seminara.

Ključna tema bile su „Učiteljske kompetencije“. Uz dinamičnu izmjenu načina rada učilo se kako primijeniti coaching vještine u svakodnevnom radu s učenicima, roditeljima i kolegama. Svaki sudionik preuzeo je zadatak ili aktivnost s ciljem širenja projekta, jer teorija je ovim seminarom završila, a slijedi osmišljena i planirana primjena u praksi. Za taj dio posla, predavačice iz Slovenije ostaju svim polaznicima seminara na raspolaganju za upute i savjete.

3 (1024 x 575)

O nastavku projekta i njegovoj primjeni u kolektivu i široj zajednici raspravljalo se na Timskom coachingu Projektnog tima škole Bregana, Grada Samobora i Hrvatskog učiteljskog društva Samobor, koji je uslijedio nakon seminara. Dogovorene su aktivnosti pomoću kojih će se samostalno nastaviti provoditi Projekt jer prostora za primjenu coaching vještina ima dovoljno. Jedna od namjera je izdavanje stručnog priručnika o metodi coachinga u Hrvatskoj, što bi bila dobra prilika da se ta vještina proširi među učiteljima u našoj užoj i široj zajednici, pa i na nacionalnoj razini.

Projekt se financira sredstvima Europske komisije kroz Program za cjeloživotno učenje – Comenius Regio partnerstva.

Marica Jelenić

Snimila: Ivana Golić

 

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.