“Korak za Chiari” u Samoboru

29. rujna 2014.
Komentari isključeni
1.080 Pregleda

Zaklada ACM Stephanie, koja djeluje oko 9 mjeseci, po prvi put je na prezentacijski način upoznala javnost s Chiari malformacijom, odnosno s teškom bolesti mozga od koje, prema statistikama, obolijeva jedna na stotinu osoba. Prema tim istim statistikama, Chiari malformaciju u sebi nosi čak 60 posto svjetske populacije, ali to ne znači da će ikada od toga oboljeti.

U našem je gradu jučer, na Međunarodni dan obilježavanja te bolesti, priređena akcija naziva “Korak za Chiari” s ciljem širenja svijesti o Chiari malformaciji i prikupljanja priloga za rad Zaklade – rekli su nam upraviteljica Zaklade Anita Milda i voditelj zakladinih projekata Daniel Švenda.

Laički rečeno, riječ je o neizlječivom oboljenju koje se, od svih simptoma, najviše manifestira glavoboljom u dijelu prema kralježnici, a mozak postaje “veći” od glave. U takvim je situacijama jedino moguć operativni zahvat da bi se oboljenje ublažilo. Nažalost, kažu u Zakladi, vrlo malo liječnika danas zna kako se to radi, pa se operacije izvode najčešće u Sjedinjenim Američkim Državama. Cilj Zaklade je da se i u Hrvatskoj dosegnu standardi liječenja kakvi postoje u inozemstvu, pa je s tim u vezi Zaklada pokrenula 5 porjekata+jedan, o kojima više možete doznati na www.cmstephani-foundation.eu.

Na Trgu kralja Tomislava jučer su se širile informacije o ovom oboljenju, uz organizirano druženje s podupirateljima i svim ljudima dobre volje i plemenita srca te s oboljelima i njihovim obiteljima, među kojima je bila i mlada Samoborka Martina Brdarić, višestruko nagrađivana vozačica quada.

Mađioničar Rico uveseljavao je najmlađe, a sponzori organizatora za sve su sudionike programa priredili vrijedne nagrade.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.