Sanacija Trebeža “podebljala” gradski proračun

27. rujna 2014.
Komentari isključeni
2.366 Pregleda

Gradski su vijećnici, na svojoj jučerašnjoj, 12. sjednici, ovlastili samoborskog gradonačelnika Krešu Beljaka da potpiše dva ugovora vezana uz sanaciju bivšeg smetlišta Trebež. Riječ je o Ugovoru o dodjeli nepovratnih sredstava Gradu Samoboru za dio investicije od 85 posto izmedju 3 ugovorne strane, Ministarstva zaštite okoliša i prirode kao upravljačkog tijela, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao posredničkog tijela razine 2 i Grada Samobora kao korisnika. Drugi je dokument Ugovor o sufinanciranju Projekta sanacije odlagališta neopasnog otpada Trebež davanjem pomoći Gradu za dio investicije od 15 posto, koji potpisuju Fond i Grad Samobor. Ova investicija ukupno je vrijedna 96 milijuna kuna, a sredstva osiguravaju Europska unija i Republika Hrvatska. Grad Samobor dužan je osigurati oko 2 i pol milijuna kuna za monitoring cijelog postupka u razdoblju od sljedećih 20 godina.

5 (1024 x 768)

S obzirom na prihvaćanje ugovora o osiguranju sredstava za sanaciju Trebeža, došlo je i do izvanrednog rebalansa gradskog proračuna, koji je jučer uvećan za 9,4 milijuna kuna i sada iznosi 203,7 milijuna kuna. Time je u njega ugrađeno 10 posto vrijednosti investicije na Trebežu za ovu godinu. Istovremeno je utvrđena i preraspodjela nekih stavki u proračunu ne bi li se osiguralo pola milijuna kuna za pomoć poplavljenima.

6 (1024 x 768)

Na dnevnom su se redu našle i 3 dorađene odluke o stipendiranju učenika, studenata i mladih glazbenika grada Samobora. Iz njih je sada izbačena klauzula obveze stipendista na prihvaćanje ponude za zaposlenje kod poslodavaca na području grada Samobora zbog koje ove odluke nisu prošle na prethodnoj sjednici. U odnosu na prethodne godine, novim je odlukama kao jedan od uvjeta dobivanja stipendija određeno najmanje trogodišnje neprekidno prebivalište stipendista na području grada.

4 (1024 x 768)

Imenovano je i novo Gradsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda kojega čine: Hrvoje Frankić kao predsjednik te Mario Anušić, Krunoslav Znika, Josip Berčić, Ivan Horvat, Štefica Lustek, Igor Jaić Krasnik, Ivica Karoglan i Krešimir Žužić kao njegovi članovi.

3 (1024 x 768)

Na aktualnom satu jučerašnje sjednice Gradskog vijeća najviše pozornosti privuklo je pitaje vijećnice Linde Rossini Gajšak o dotrajalosti sportske dvorane Osnovne škole Samobor i peticiji roditelja da se tamo više ne dopusti nastava tjelesne i zdravstvene kulture. Gradonačelnik Krešo Beljak podsjetio je vijećnicu da je baš ona predlagala gradskoj upravi da se to riješi preko EU fondova. -Da smo u investiciju ušli sami, stara bi dvorana već bila srušena, a nova pred izgradnjom – rekao je Beljak. Da bi se pojačao pritisak na nadležne i ubrzao postupak izgradnje nove dvorane, gradonačelnik je rekao da će i od vršiteljice dužnosti ravnatelja škole zatražiti da odmah zatvori dvoranu zbog nesigurnosti i opasnosti za djecu.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.