Samoborski slatki nokturno u slastičarnici Monika

26. rujna 2014.
Komentari isključeni
1.441 Pregleda

U srijedu 1. listopada održat će se radionica izrade samoborskih slastica, prigodno nazvana “Samoborski slatki nokturno”, u popularnoj slastičarnici Monika, Gajeva 62 a.

Samoborski slastičari će u okviru radionice ,pod vodstvom mlade kuharske i slastičarske snage restorana hotela The Westin Zagreb, ujedno i pobjednika ovogodišnje 10. „Zlatne jabuke“ u Vinkovcima, Dine Bebića, od 10 sati pripremati „Marija tortu“, samoborsku slasticu nazvanu po Mariji pl. Hotković. Njoj je hrvatski skladatelj i jedan od vođa Hrvatskoga narodnog preporoda, Ferdo Livadić, posvetio Nocturno u fis-molu 1822. godine, a koji spada među najranije primjere nokturna u klavirskoj literaturi.

Radionica “Samoborski slatki nokturno” nastavak je projekta započetkog 2013. godine izdavanjem gastro vodiča “Svi gurmanski putovi vode u Samobor”, “Male samoborske kuharice” u kojoj je objedinjena tradicionalna kuhinja s kraja 19. do sredine 20. stoljeća, te radionice “Samoborski chef” u kojoj su sudjelovali samoborski ugostitelji. Cilj revitaliziranja starih receptura je stvaranje novog proizvoda, te povezivanje gastronomije, glazbe i turističke ponude.

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Komentari nisu dopušteni.