Grad Sveta Nedelja čeka pismo namjere Mate Rimca za najam dvorca Kerestinec

25. rujna 2014.
Komentari isključeni
1.703 Pregleda

Gradsko vijeće Svete Nedelje jučer je na svojoj 11. redovitoj sjednici, koja je završila za malo više od sata, bez rasprave prihvatilo Prijedlog Polugodišnjeg izvješća o izvršenju proračuna Grada Svete Nedelje za 2014. godinu te uz samo dva vijećnička pitanja polugodišnje izvješće o radu gradonačelnika Drage Prahina.

Gradski se proračun puni 20-ak posto bolje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju – rekao je gradonačelnik Drago Prahin, istaknuvši da je u prvih šest mjeseci ove godine na prihodovnoj strani proračuna ostvareno 48 posto planiranih sredstava, odnosno 36 i pol milijuna kuna, a utrošeno 38,5 posto novca ili 27 milijuna kuna u odnosu na plan za cijelu godinu.

Njegovo izvješće o polugodišnjem radu u 2014. godini dobilo je bezrezervnu podršku. No, jedno se pitanje vezano uz izvješće, odnosilo na dvorac Erdödy u Kerestincu i veliku rupu na istočnoj strani njegova krovišta. Prahin je rekao da je pri kraju natječaj za sanaciju cijelog krovišta dvorca sa svom limarijom kako bi se spriječilo njegovo daljnje propadanje. Za to je predviđen milijun i 300 tisuća kuna iz gradskog proračuna.

I u aktualnom satu bilo je govora o zainteresiranim ulagačima u ovaj objekt, konkretno o inovatoru Mati Rimcu i njegovoj tvrtki Rimac Automobili. Drago Prahin je na pitanje SDP-ova vijećnika Ivice Matoševića samo rekao da su s Matom Rimcem ostvarena dva kontakta još prošle jeseni u kojima je iskazao interes da dvorac uzme u najam, ali se otad nije javio. Sve nove informacije u vezi s Rimčevim namjerama oko dvorca – kaže Prahin – doznao sam, kao i većina drugih, iz medija.

Od ostalih aktualnosti iz tog dijela sjednice izdvajamo još pitanja Marija Čižmešije (SDP) o izgradnji nove sportske dvorane u Rakitju i, kako je rekao, borbi za termine u tom novom sportskom objektu te o izradi gradske strategije razvoja na kojoj se, naveo je isti vijećnik, navodno ništa ne radi. Gradonačelnik Drago Prahin napomenuo je da Grad u izgradnji dvorane sudjeluje s trećinom sredstava i da sportaši Grada upravo zbog toga neće izgubiti dobre termine u njoj s tim da prioritet u korištenju dvorane ima škola. -Na strategiji se i te kako radi – zaključio je Prahin – i rekao da ona uskoro stiže na raspravu pred gradske vijeećnike.

Zanimljivo je bilo i pitanje HDZ-ove vijećnice Vesne Filipović o tome kome bi građani trebali platiti ovogodišnju grobnu naknadu, samoborskom Komunalcu, koji, kako je rekla, slabo održava svetonedeljsko groblje ili novoosnovanoj gradskoj komunalnoj tvrtku SVENKOM. Drago Prahin je rekao da SVENKOM ovaj posao preuzima od 1. siječnja sljedeće godine jer još traju pripreme za kadrovsko ekipiranje i materijalno opremanje tvrtke, pa će i izabrani direktor SVENKOM-a Dalibor Jakopec radni odnos zasnovati tek 1. studenog ne bi li na vrijeme okončao sve postupke za normalan početak rada SVENKOM-a.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.