Bez burze otpada nema većeg napretka

24. rujna 2014.
Komentari isključeni
2.028 Pregleda

Prateći aktualnu životnu problematiku, Udruga za zaštitu potrošača grada Samobora organizirala je sinoć s Pučkim otvorenim učilištem još jednu tribinu, ovaj put na temu djelovanja potrošača u gospodarenju otpadom i zaštiti okoliša. S njihovim obvezama u vezi s novim Zakonom o održivom gospodarenju otpadom i Uredbom o komunalnom otpadu, mali broj okupljenih upoznali su inspektorica zaštite okoliša Anita Pokrovac Patekar, tajnik Hrvatske udruge za zaštitu potrošača Tomislav Lončar i direktor samoborskog Komunalca Ivica Karoglan. Izlaganja i raspravu moderirao je predsjednik samoborske udruge Miran Šoić.

Anita Pokrovac Patekar primijetila je kako nam je, nažalost, tek ulazak u Europsku uniju otvorio oči i potaknuo nas da se odgovornije počnemo odnositi prema okolišu. No, i dalje imamo 375 odlagališta otpada neusklađenih s europskih direktivama, a rok za njihovo zatvaranje je 31. prosinca 2017. godine. -Regionalni i gradski planovi za gospodarenje otpadom se ne donose – rekla je Pokrovac Patekar, pa konačnu cijenu svega toga plaća krajnji potrošač podmirujući troškove nedovoljnog razvrstavanja pojedinih vrsta otpada i skupoga odvoza.

Tomislav Lončar je ukazao na neusklađenost Uredbe o komunalnom otpadu sa zakonskom regulativom te na probleme s uvođenjem dviju vrsta naplate prema krajnjem potrošaču. Jedna je prema masi i volumenu otpada, a druga prema volumenu i broju pražnjenja kanti. Upozorio je i na problem odlaganja štetnog otpada te potrebu da to plaća isključivo onaj koji takav otpad i odlaže.

-Stanje u Samoboru je zadovoljavajuće – rekao je novi direktor samoborskog Komunalca Ivica Karoglan. No, on smatra da nije glavni problem razvrstavanje, već nemogućnost zbrinjavanja sveg razvrstanog otpada. -Nemamo burzu otpada i u tom je pogledu država najviše zakazala – rekao je Karoglan.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.