Savjetovanje o ortopedskim pomagalima

23. rujna 2014.
Komentari isključeni
1.311 Pregleda

Udruga osoba s invaliditetom Samobora i Svete Nedelje organizirala je danas za svoje članove i sve zainteresirane savjetovanje o pravima na ortopedska pomagala poput kolica, štaka, hodalica, ortotike i sličnog. O indikacijama i propisivanju pomagala za kretanje danas je pred 15-ak okupljenih govorila prodajna savjetnica i predstavnica tvrtke Otto Bock Adria iz Svete Nedelje, Željka Čelesnik Bulat. Otto Bock Adria, naime, već dugo uspješno surađuje, podupire i prati rad samoborsko-svetonedeljske udruge.

Željka Čelesnik Bulat ukazala je na to kako odabrati pomagalo, koji su ciljevi opskrbe i koja su prava osoba s invaliditetom s obzirom na pravilnik Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. S tim posljednjim bilo je i najviše pitanja, nedoumica, pa i prilično suprotstavljenih mišljenja u odnosu na propisano i stvarno primjenjivo, tj. na iskustva iz prakse. Promjene u dobivanju pomagala odnose se na to tko propisuje pomagalo, a to je uglavnom liječnik specijalist – fizijatar ili ortoped, te na rok upotrebe pojedinog pomagala.

Članovi Udruge iskazali su i interes da im se objasni kada imaju pravo na pomagalo i kada ga mogu servisirati. Željka Čelesnik Bulat posebno im je napomenula da su svi oni dio tima, odnosno timske opskrbe. To znači da osoba s invaliditetom zajedno sa svojom obitelji, djeluje zajedno s liječnikom, fizioterapeutom, radnim terapeutom, psihologom i opskrbljivačem da bi došla do odgovarajućeg pomagala.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.